KINA: Lider u proizvodnji električne energije

19 07 2017

Kina je od najvećeg zagađivača planete Zemlje postala najveći borac za čistu planetu. Naime, ona ulaže stotine milijardi dolara kako bi se milioni kineza zaposlili u sektoru čiste energije. Većinu energije je crpila iz uglja, ali su prepoznali da je budućnost u obnovljivim izvorima energije, te su iz tog razloga sagradili solarne i vjetroelektrane.

Oko 2.5 miliona Kineza radi u proizvodnji solarne energije, dok je Sjedinjenim državama ta cifra daleko manja, 260 hiljada radnika. Osim toga po direktivama Trumpa Sjedinjene Države ponovo pokreću rudnike uglja koji važe za jedne od najvećih zagađivača na planeti. Iz tog razloga, Kina je preuzela odgovornost i krenula je u proizvodnju čiste energije.

Iako u Kini ugalj i dalje čini večinu potrošnje električne energije Kina će svesti rudnike mrkog uglja na minimum, te će samim  tim, ugasiti i 1.5 miliona radnih mjesta. Kineska Agencija za energiju postavila je jasne ciljeve, a to su: obavezujući nivo smanjenja korištenja uglja, osim toga do 2030-te godine čista energija će činiti 20 % od ukupne električne energije iskorištene u Kini.

Dok u Sjedinjenim Državama količina čiste energije čini 10 % od ukupne potrošnje električne energije, u Kini je ta cifra 12 %, te neće imati problema da dostigne željenih 20 % po procjeni stručnjaka. Osim toga Kina će u obnovljive izvore energije investirati enormnih 367 milijardi dolara, što će do 2020 godine stvoriti 10 miliona radnih mjesta, na već postojećih 3.5 miliona radnih mjesta u ovom sektoru.

Osim toga Kina je i vodeći proizvođač tehnologije potrebne za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Na primjer, Kina je proizvođač 50 % vjetroturbina, ali i dvije trećine solarnih panela u svijetu. Najveći projekat u Kini koji se tiče proizvodnje čiste energije je plutajući panel za solarnu energiju. Ovaj panel se nalazi na poplavljenom području na kojem se nakada nalazio rudnik mrkog uglja, veličine je stotinu kvadratnih milja, a može obskrbiti 15 000 domova električnom energijom.

Izvor: Lokal.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: