Izraelski publicista: Upadi u Al-Aksu su povod za huškanje

19 07 2017

Publicista Asaf Gabor kaže da se Al-Aksa koristi kao motiv za poticanje antiizraelskih osjećanja u arapskom i islamskom svijetu.

Napetost oko Al-Akse ohrabruje Islamski pokret i palestinske organizacije na huškačku retoriku protiv Izraela i podršku napadima, EPA

 

Izraelski publicista Asaf Gabor kaže kako je džamija Al-Aksa pogodno tlo za huškanje protiv Izraela. To je bure baruta, koje može zapaliti palestinske teritorije i islamski svijet u cjelosti. Podsjetio je na nasilne događaje koji su pratili otvaranje tunela 1996. godine i Drugu Intifadu iz 2000. godine, također znanu i kao Al-Aksa Intifada, nakon posjete nekadašnjeg premijera Ariela Sharona Brdu hrama (izraelski naziv za kompleks džamije Al-Aksa).

Gabor je, u svom članku na izraelskom novinskom sajtu NRG, dodao da ova napetost oko Al-Akse ohrabruje Islamski pokret i palestinske organizacije na huškačku retoriku protiv Izraela i podršku napadima. Time se želi sačuvati svetost džamije, a Izrael optužiti za napade na muslimanske vjernike u njoj i promjenu statusa quo u mjestu koje smatraju svetim.

Gabor, specijalista za arapska pitanja, ističe da nisu samo Palestinci ti koji huškaju protiv Izraela zbog džamije Al-Aksa, već i da Jordan, koji je zadužen za nadzor svetih mjesta u Jerusalemu, odmah ulaže protest u slučaju bilo kakvih napetosti oko džamije.

Podsticanje javnosti na napade

U pojedinim slučajevima dolaze i jordanski zahtjevi da se otkaže mirovni sporazum s Izraelom, da se jordanski ambasador vrati u svoju zemlju, a izraelski ambasador protjera iz Ammana, kao i zahtjevi da se formira komisija koja će istražiti ono što se dogodilo te da se odmah omogući ponovna molitva u džamiji Al-Aksa.

Izraelski publicista je optužio vođu Islamskog pokreta u Izraelu šejha Raeda Salaha da je on najopasnija ličnost koja koristi tenzije oko Al-Akse za širenje osjećaja mržnje prema Izraelu, zbog navodnih stalnih upada u džamijski kompleks, prema njegovim riječima, jer je Salah poznat kao “Šejh Al-Akse”.

Salah je, također, uspio plasirati konstrukciju “Al-Aksa je u opasnosti”, koja se koristi za podsticanje palestinske i arapske javnosti na oružane akcije protiv Izraela, zbog čega je više puta zatvaran u izraelskim zatvorima.

Gabor zaključuje riječima: Val napada noževima i gaženje automobilima izbio je u oktobru 2015. godine i opisan je kao Intifada u Jerusalemu. Džamija Al-Aksa spomenuta je u velikom broju karikatura i letaka tokom ove pobune.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: