Radi li Vlada FBiH u korist jedne od vodećih kompanija za igre na sreću u Evropi?

18 07 2017

OTKRIVAMO


Foto: ScreenShot

Vlada FBiH odobrila je jednoj od vodećih korporaciji za igre na sreću Novomaticu iz Austrije da na području Federacije BiH može raditi sa tri nove vrste automata.

Ovu odluku Vlada je donijela na 110. sjednici 7. jula.

U Vladinoj Odluci o vrsti i performansama automata u sistemu automata za igre na sreću navodi se da „u tački I. iza riječi “FS-670 Panther Roullete” dodaje se novi tekst koji glasi: „FV-310, FV-311, FA – 834 VIP Lounge”.

Novomaticovi aparati za igre na sreću mogu se naći samo u poslovnicama Lutrije BiH. Više od 1.500 Novomaticovih aparata instalirani su širom Federacije BiH kroz lanac poslovnica ove državne kompanije. Još se govori i o štetnom ugovoru između austrijskog giganta i bh. kompanije, kojeg su austrijskom partneru osigurali ljudi iz SDA još 2006. godine. Sada će Novomaticova punuda u Federaciji BiH biti obogaćena sa dodatne tri vrste automata za igre na sreću koji će korporaciji dati novi zamah.

Privatni priređivači igara na sreću negoduju zbog takve Vladine odluke. Vlada Federacije je, tvrde, po kratkom postupku Novomaticu omogućila da u FBiH proširi ponude igara na sreću, dok se pred njih stavljaju vrlo teške prepreke kroz vrlo nelogična i protivustavna zakonska rješenja. Upozoravaju da je Vlada posljednjim potezom otkrila i to zbog čega su u predloženom Zakonu o igrama na sreću u Federaciji Novomaticovi aparati u povoljnijem položaju od privatnih priređivača igara. Zakon se prilagođava Novomaticovim aparatima, a ne domaćim priređivačima?!

„Federalno ministarstvo finansija izradilo je, a Vlada FBiH Parlamentu predložila Zakon o igrama na sreću prema kojem bi se puno više oporezovala igra u domaćim privatnim kladionicama u odnosu na igre na automatima. Kroz uvođenje tri nove vrste aparata na tržište Federacije dobili smo i dokaz da pojedinci iz Vlade FBiH i Federalnog ministarstva finansija rade u korist Novomatica“, navode priređivači.

Novomatic u FBiH posluje preko firme kćerke HTL d.o.o. Sarajevo. U tekstu „Loše poslovanje ili malverzacije: Tri automat kluba iz BiH nisu uplatili ni marku poreza na dobit“ Patria je otkrila da tri firme u vlasništvu HTL-a: AMONIQ d.o.o. Zenica, CRVENO-CRNO d.o.o. Mostar i AK KOMET d.o.o. Kalesija, koje se također bave igrama na sreću putem automata, već tri godine prikazuju poslovanje s gubitkom, zbog čega u federalni budžet ne plaćaju porez na dobit.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: