Čović: Pelješki most će se graditi

17 07 2017

Hrvatska i BiH postigle su najviši standard usuglašenosti o profilu i konstrukciji, ali i strateškoj odrednici mosta, kaže Čović.


Čović se u Briselu sastao sa Tuskom, a kasnije će se sresti i s Mogherini i Hahnom, Patria

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je, nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom u Bruxellesu, kako je uvjeren da će se idući izbori održati po izmijenjenom Izbornom zakonu te najavio posjete predsjednika Hrvatske i Srbije Sarajevu tijekom ljeta.

“Izbori će se sigurno održati prvog vikenda u listopadu 2018. godine i sigurno po izmijenenom Izbornom zakonu. Dopune Izbornog zakona dovršit će se u ovoj godini”, izjavio je Čović.

On je danas preuzeo osmomjesečno predsjedanje u Predsjedništvu BiH, te prvog dana u toj ulozi otputovao u Bruxelles, gdje će se nakon Tuska sastati i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

Na pitanje hoće li izmijenjeni Izborni zakon biti u skladu s prijedlogom što ga je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, Čović je odgovorio kako je najvažnije osigurati najviše demokratske standarde i da jedan narod ne bira drugome predstavnike u institucijama koje nose nacionalni predznak, poput Doma naroda ili Predsjedništva BiH.

“Svi se mi oko toga slažemo, samo je pitanje kako preuzeti odgovornost pa stvarno i promijeniti Izborni zakon – da li prema ovom prijedlogu koji je u proceduri ili nešto korigirano, ali to će svakako biti učinjeno u listopadu i studenome”, najavio je Čović.

Upitan ima li potporu Bošnjaka u pogledu ad hoc izbornih jedinica koje bi Hrvatima omogućile da biraju svoje predstavnike, Čović je rekao da zbog nepovjerenja koje trenutačno vlada u BiH svako pitanje koje se stavi na stol postaje sporno.

“Moj je stav da smo to već prethodno dogovorili, stav kolega iz SDA da oko toga trebao još puno pričati i da nije do kraja dogovoreno. Ono što mi želimo da jest da to dovršimo tijekom ove godine i tako ne uđemo u izbornu godinu bez toga”, rekao je Čović.

U Sarajevo će doći Grabar-Kitarović i Vučić

Istaknuo je da u komunikaciji sa susjednim zemljama želi ponovno staviti BiH u središta njihova interesa.

“Ovih ćemo dana dogovoriti službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a onda možda i trilateralu, kako bismo u središte pozornosti stavili ono što danas imamo u BiH, pa i međusobne odnose Hrvatske i Srbije”, najavio je Čović.

Dodao je da Vučićev posjet očekuje u kolovozu, a Grabar-Kitarović u rujnu.

Ponovio je stajalište, izneseno dan ranije, po kojem će se Pelješki most sigurno graditi, iako se u BiH po tom pitanju mogu čuti određene rezerve.

“Bilo koje pitanje koje danas postavimo s ovom razinom nepovjerenja dobiva sličan odgovor. Imam vrlo jasan stav oko Pelješkog mosta, oko kojeg su dvije države postigle najviši standard usuglašenosti kada su u pitanju profil i konstrukcija, ali i strateška odrednica mosta. On znači previše pozitivnoga za BiH, tako da sam siguran da će se on graditi sukladno dinamici”, izjavio je Čović.

Po njegovim riječima, Pelješki most iznimno je važan i za Neum, koji je već sada više mjeseci godišnje blokiran, ali i kao argument za izgradnju Jadransko-jonskog koridora kroz Popovo polje u Hercegovini.

Na kraju je rekao i kako Bosna i Hercegovina u idućih godinu dana može dobiti kandidacijski status za članstvo u EU i poziv za ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP), odnosno program priprema za ulazak u NATO.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: