DANAS JE NACIONALNI PRAZNIK U FRANCUSKOJ: DAN PADA BASTILJE

14 07 2017

U Francuskoj će danas, tradicionalnom vojnom paradom na Jelisejskim poljima, biti obilježen nacionalni praznik Dan pada Bastilje, dok će počasni gost ceremonije ove godine biti američki predsjednik Donald Tramp.

Vojna parada organizirana je u čast američkih vojnika povodom stogodišnjice ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat, kao i francuskih snaga koje se bore protiv organizacije “Islamska država”.

Ukupno 3.765 ljudi marširaće od Trijumfalne kapije do Trga Konkord gdje će ih dočekati predsjednici Francuske i SAD-a Emanuel Makron i Donald Tramp.
Posljednji američki predsjednik koji je prisustvovao paradi bio je Džordž Buš stariji 1989. godine, u čast 200. godišnjice Francuske revolucije.

Na poziv tadašnjeg predsjednika Fransoa Miterana tu su bili i njemački kancelar Helmut Kol i britanska premijerka Margaret Tačer.

Jelisejskim poljima prodefiliraće odred od 145 američkih vojnika. Prije parade pešadije, Pariz će nadletjeti 63 aviona, među kojima i američki F-22 “reptor”.

Paradu će zatvoriti 210 borbenih vozila, 240 konjanika Republikanske garde, 29 vojnih helikoptera, žandarmerija i policija.

Kao osvrt na Prvi svjetski rat uz modernu vojnu tehniku će se voziti i tenkovi i kamioni iz do tada najvećeg sukoba u historiji.

Zbog opasnosti od terorizma, mjere sigurnosti će biti na najvišem nivou, a prvi put biće upotrijebljeni i dronovi “kosač” (Reaper) koji će slikati paradu.

Parada će početi oko 10 sati i trajaće dva sata. Tramp će poslije parade otputovati iz Francuske, dok će tokom večeri u blizini Ajfelove kule biti priređen vatromet.

Pad Bastilje 14. jula 1789. godine predstavlja simbol Francuske revolucije.

Dan zauzimanja Bastilje u Francuskoj se slavi kao državni praznik.

Izvor: BHRT.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: