Zašto Bill Gates, koji je snažno podupirao politiku otvorenih vrata, sada poziva Europu da hitno zaustavi daljnji ulazak migranata?

13 07 2017

Kada govorimo o velikoj migrantskoj krizi i primanju migranata i izbjeglica u Europu onda također govorimo i o velikim, barem naizgled, ideološkim konfuzijama. Ljudi koji su do jučer pozivali na što otvorenije granice i primanje migranata bez kompromisa, bilo da se radilo o izbjeglicama iz ratom pogođenih zemalja ili tzv. ekonomskim migrantima iz siromašnih zemalja izvan Europe, danas pak rade zaokrete od 180 stupnjeva i pozivaju na zatvaranje granica i poduzimanje mjera kojima bi se spriječilo ulazak dodatnih migranata u Europu.

O čemu onda zapravo govorimo ovdje? Šizofrenoj solidarnosti, naknadnim procjenama ili nečem trećem? Očito postoje brojni razlozi, no primarni faktor u ovim okretima i zaokretima je samo jedan – na migrante se nikada, ili vrlo rijetko, gleda s ljudske perspektive, ono što oni u suštini predstavljaju za tvorce migrantske politike je resurs.

Za jedne migranti su radnički resurs koji bi trebao popuniti deficit na demografski sve nestabilnijem europskom tržištu rada, naročito u zemljama kao što je Njemačka kojoj kronično nedostaje radnika, a uvoziti ih s Bliskog istoka u konačnici je daleko isplativiji biznis…

Izvor: Advance.hr,
D. Marjanović

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: