Vijeće ministara BiH ne može prihvatiti uslove RS

13 07 2017

Denis Zvizdić i Ismir Jusko

Na Samitu o Zapadnom Balkanu konstatovan je izuzetan i vrlo značajan napredak, kojim je označeno prevladavanje zastoja na putu ka EU, koji se ogeleda u predaji upitnika, stupanjem na snagu SSP i drugih dokumenata, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, javlja TV1.

„2016. je godina važnog napretka na puti kao EU. Zaključeno je da treba nastaviti u 2017. sa fokusom na nastavak reformi i donošenja strategija, kako bi se omogućilo koristenje IPA fondova. Poruka je da EU ostaje uz BiH, a potvrđena je evropska perspektiva. Dinamika ovisi od insitucija BiH“, istakao je Zvizdić.

Dobra vijest je da su BiH odobrena četri prjekta, od ukupno šest za Zapadni Balkan i to na dionicama autoputa 5c. Ukupna vrijednost projekata je 250 miliona, a BiH je dobila 46 miliona eura granta.

„Nije pozitivna vijest da nije potpisan ugovor o Transportnoj zajednici. To bi značilo izgradnju infrastrukture i povezivanje. Vijeće ministara ne moze prihvatiti uvjete RS, jer nijedan zakon ne poznaje sistem rotacije u predstavljanju BiH“, kategoričan je Zvizdić.

Priprema se i novi Samit u Londonu iduće godine. U pripremi su i novi projekti u sektoru željeznica i digitalizacije.

„Projekti su dobro pripremljeni, pa su stoga i prihvaćeni. Benefiti ulaska u Transportnu zajednicu su sigurnost prometa, centralna baza počinilaca prometnih nesreća… Uvjeren sam da će BiH potpisati ugovor“, poručio je Ismir Jusko, ministar prometa i komunkacija BiH.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: