Podignuta optužnica zbog referenduma u Srpskoj: Evo ko su Dodikova ‘žrtvena janjad’

13 07 2017

OPTUŽNICA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica podignuta protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao “službene osobe u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike”.

U saopštenju se dodaje da se oni terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obavezujućoj odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za sprovođenje referenduma, nastavili kao Komisija da rade na organizaciji i sprovođenju referenduma, koji je na teritoriji Republike Srpske i održan 25. septembra 2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršavanju odluke suda.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava.

U istom predmetu donesene su i dvije naredbe o obustavljanju istrage.

Naredba o obustavljanju istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića donesena je jer postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika donesena je jer ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili podsticanje u navedenom krivičnom djelu, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Izvor: Buka.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: