Dodik i Čović o izmjenama Izbornog zakona: Bez preglasavanja, svako da bira svog predstavnika

13 07 2017

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH, kako “ne odustaje od onoga što mu je strateški cilj, a to je da se riješi pitanje izbornog zakona, pitanje kanala na hrvatskom jeziku i da se riješi problem u Vijeću ministara BiH”.


Foto: Agencije

“Izborni zakon koji je predložio HDZ ima našu podršku jer je to i mogućnost da se poboljša pozicija Srba u federalnom parlamentu. Zakon je neophodan zbog preglasavanja i ne možemo imati sistem u kojem jedan narod bira predsjednika drugog naroda”, rekao je Dodik nakon susreta održanog u Mostaru.

Dodao je i kako se razgovaralo o podršci Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku, ali je i ponovio kako “Vijeće ministara BiH smatra produženom rukom Predsjedništva BiH”.

“Urušeni su odnosi potpuno. Mislim da je Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da se sada putem Vijeća ministara i drugih pravosudnih institucija pokušava obračunati da s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, a zloupotrebom pravosuđa je doveo situaciju do apsurda“, kazao je Dodik.

Čović je rekao kako su razgovarali o saradnji dvije stranke na svim nivoima, pa i u mjestima gdje nema predstavnika jedne ili druge stranke, te nastojanjima da grade zajedničke interese kako bi se stabilizirali odnosi u BiH.

“Razgovarali smo i funkcioniranju Vijeća ministara, parlamentarnih skupština i nižih razina vlasti i šta bi trebalo raditi, ali dotakli smo se i ranijih tema kao što je Ustavni sud BiH i druge institucije. Želimo da sve institucije rade u skladu sa Ustavom BiH. Dotakli smo se i privrede jer su tu i direktori elektroprivreda i napravili smo preduvjete za sporazum o suradnji kako bi ojačali tu povezanost“, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou, te da će situaciji biti gora kako se budu bližili izbori.

Izvor: BNN.BA/Al Jazeera, Agencije
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: