Zvizdić: Bosni i Hercegovini u Trstu odobrena četiri projekta

12 07 2017

Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da su Bosni i Hercegovini na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta, iznimno važna za infrastrukturni razvoj, prenijela je Fena.

Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.

Druga dionica je Zenica-Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.

Treća dionica je Johovac-Rudanka čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 miliona eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti od 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milion eura.

– Govorimo o velikoj investicionoj vrijednosti koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega smo dobili oko 46 miliona eura grant sredstva koja će nam omogućiti da krenemo u realizaciju ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH, a samim tim i dobru podlogu za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija  – kazao je Zvizdić.

Također je dodao da se još uvijek radi na mogućnosti da BiH postane dio transportne zajednice i da taj akt bude potpisan.

– Iako već dugo vremena potpuno nerazumnom odlukom i blokadom iz Republike Srpske nismo u mogućnosti da postanemo dio transportne zajednice, dio jednog važnog projekta kojem će u ovome trenutku pripasti sve države zapadnog Balkana i države Evropske unije – istakao je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da će ipak uspjeti dogovoriti da BiH potpiše taj dokument, te da će svi oni koji učestvuju u ovom procesu biti do kraja razumni i da neće spriječiti ogromne posljedice koje bi građani BiH imali nepotpisivanjem tog sporazuma koji će BiH omogućiti nove investicije u brojnim infrastrukturnim sektorima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: