Moore: Osuđujemo negiranje genocida i veličanje zločinaca

12 07 2017


Izvor: N1

Srebrenica je mjesto najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz preko 6.500 identifikovanih i pokopanih, izjavio je Jonathan Moore šef misije OSCE-a u BiH.

Naša pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti sjećanje na svakog od njih jer zaborav i ravnodušnost su najveći neprijatelji za budućnost dok tražimo pravdu. Ne možemo a da ne govorimo o preživjelima. Briga o porodicama preživjelih genocida ostaje trajna obaveza svih nas. Mi smo svakodnevno prisutni u Srebrenici, 365 dana u godini, i na raspolaganju Srebrenici, Srebreničanima i Podrinjcima“, poručio je Moore.

On je kazao da svi trebaju pomoći da se “Srebrenica podigne iz pepela, umije lice i zasja ljepotom koja ju je krasila prije tragične sudbine – genocida.”

U saradnji s institucijama i građanima ulažemo napore u kvalitetno obrazovanje bez diskriminacije i segregacije. Najoštrije osuđujemo veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida. Nikada nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve i njihove porodice, pružat ćemo podršku institucijama na procesuiranju ratnih zločinaca. Potraga za pravdom je izazov za sve nas“, izjavio je Moore.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: