Hoare: Genocid u Srebrenici počeo je 1992. godine

12 07 2017

Britanac Marko Attila Hoare spada u red najznačajnijih savremenih svjetskih historičara, koji je svoja akademska interesiranja posebice usmjerio na izučavanja recentne jugoslovenske historije.

Hoare godinama piše i objavljuje stručne historijske radove u kojima uočava razloge raspada bivše Jugoslavija i motive silovitog uspona srpskog nacionalizma, kojeg nedvosmisleno drži najodgovornijom silom za raspad države.

Hoare je historičar koji je veliku pažnju posvetio i ratu u Bosni i Hercegovini, a njegovi nalazi kod dijela kvaziliberalne britanske intelektualne elite nailazili su na podozrenje, osudu i negiranje.

U javnosti koja nastoji relativizirati zločine i izjednačiti ulogu krvnika i žrtve Hoareova istraživanja imaju korektivnu svrhu.

– Mislim da su dvije stvari izuzetno važne za razumjeti, a to je da je to ne samo najgori masakr u ratu, nego je to dio genocidnog procesa koji je počeo 1992. godine. Razmjere i motive genocida u Srebrenici morate sagledavati u toj široj perspektivi i sagledavati ih kao dio genocidnog procesa. Morate naučiti da su za genocid u Srebrenici odgovorni, naravno, najviše Srbija i Republika Srpska, ali isto tako i međunarodna zajednica, koja je cijeli rat aktivno sarađivala sa Srbijom i RSm i na neki način dozvolila da se desi genocid u Srebrenici. Mislim ponajviše na SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Holandiju. Najbolji način da se pamti genocid u Srebrenici jeste da se omogući sloboda u kojoj će ljudi pričati o svim tim stvarima i da se djeca pravilno uče o onome što se desilo u Srebrenici – kaže Hoare, koji je podvukao da je Slobodan Milošević najodgovorniji za raspad Jugoslavije, a Zapad je sukrivac za srebrenički genocid.

Autor: Avaz.ba,
11.07.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: