Novi pokušaj obmane institucija EU: RS blokira pristup BIH transportnoj zajednici

11 07 2017

Foto: Screenshot

Vlada RS-a nije dala saglasnost na Ugovor o transportnoj zajednici između EU i zemalja Zapadnog Balkana, iako je to jučer, poslije jasnog stava i zahtjeva iz Brisela, obećala uraditi, prenosi TV1.

Naprotiv, dopis koji je jutros upućen ispred Vlade RS-a dodatno komplikuje situacijju i pravi novu blokadu pristupa BIH transportnoj zajednici. U dopisu se traže izmjene odredbi Ugovora koji je već ranije usaglašen između EU i zemalja zapadnog Balkana. Potpuno je jasno da je nemoguće mijenjati odredbe Ugovora koji je prethodno usaglašen, i to dan prije predviđenog potpisivanja u Trstu.

Upravo je to bio stav i zahtjev Brisela kojim je od Vlade RS zatražen pozitivan stav bez bilo kakvih novih uslova.

Očigledno je da Vlada RS-a, koja je prepoznata kao ključni kočničar, sada pokušava igrati dvostruku igru u kojoj daje potpuno nefunkcionalno i neoperativno “uslovno mišljenje”  kojim se problem ne rješava nego dodatno usložnjava, pokušavajući na taj način opravdati svoju poziciju i prebaciti lopticu na Vijeće ministara BIH, odnosno na ministre Saveza za promjene.

Ali predstavnici i institucije EU očito nisu i neće nasjesti na ovakav pokušaj manipulacije koji dolazi iz RS-a, jer traženje izmjena i postavljanje novih uslova u Ugovoru koji je ministar Ismir Jusko parafirao prije četiri mjeseca, u Briselu doživljavaju kao novu provokaciju iz RS-a.

To je jučer potvrdio i ministar Mirko Šarović koji je jasno kazao da je RS prepoznata kao kočničar procesa potpisivanja ugovora.

Istovremeno, Vlada RS-a zahtjevom da se uspostavi rotacija u predstavljanju BIH u međunarodnim poslovima, pokušava uspostaviti protivustavnu i vaninstitucionalnu praksu u segmentu vođenja vanjske politike i predstavljanja BIH u međunarodnim obavezama što je isključiva nadležnost Predsjedništva BIH.

Iz razgovora sa članovima VM BIH je jasno da su ovakvi zahtjevi iz RS-a neprihvatljivi jer zadiru u isključive ustavne nadležnosti BIH, prenosi TV1.

Važno je reći i da je stav premijera Federacije BIH da ne podržava princip rotacije jer se radi o nadležnosti države BIH.

Pitanje je samo do kada će i predstavnici međunarodne zajednice tolerisati ovakvo neodgovorno ponašanje Vlade RS-a, stalno kršenje svih obećanja, kao i kontinuirane blokade svih evropskih procesa, koje nanose štetu svim građanima BiH.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: