Moore: Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici

11 07 2017

Poruka povodom obilježena 22. godišnjice genocida u Srebrenici, dodao je, uvijek je ista – porodice žrtava i principi prava se moraju poštovati, a genocid se ne može zaboraviti niti negirati


ŠEF MISIJE OCSE-A U BIH ĆE PRISUSTVOVATI KOMEMORACIJI U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA/ARHIV

Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici, jer demantovati istinu, odnosno da je to bio genocid, nije u korist ni budućih ni starijih generacija, poručio je sinoć u izjavi za TV1 šef Misije OCSE-a u BiH Jonathan Moore, koji će danas prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima.

Poruka povodom obilježena 22. godišnjice genocida u Srebrenici, dodao je, uvijek je ista – porodice žrtava i principi prava se moraju poštovati, a genocid se ne može zaboraviti niti negirati.

Šef Misije OSCE-a u BiH podsjetio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine potvrdio da se u Srebrenici desio genocid, a onima koji govore da je to bio užasan zločin, ali ne žele ga ga nazovu genocidom, Moore je uputio poruku da je genocid odluka Međunarodnog suda pravde.

– Osim toga, to nije pitanje krivice jednog naroda, već je pitanje ratnih zločinaca. To ne mora da bude stid za jedan narod. Moramo tražiti zajedničko razumijevanje, poštovanje prema svim žrtvama i jednim glasom priznati genocid u Srebrenici, rekao je Moore.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: