Helsinški odbor za ljudska prava osudio održavanje skupa podrške Ratku Mladiću

11 07 2017

BANJA LUKA


Foto: Facebook

Helsinški odbor za ljudska prava osudio je održavanje skupa podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću najavljen za 11. juli u Banja Luci, prenosi agencija Patria.

– U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavamo najdublju osudu, zbog najavljenog održavanja skupa u Banja Luci, posvećenog iskazivanju podrške, licu optuženom za ratne zločine, a upravo na Dan komemoracije žrtavama u Srebrenici.

Poražavajuće je, što su nadležne institucije u Republici Srpskoj odobrile održavanje ovakve vrste provokacije, sračunate na izazivanje međuetničke mržnje, vrijeđanja žrtava, falsifikovanja istine i produbljivanje strahova i nepovjerenja.

Bilo bi za očekivati, da su vlasti u RS, u proteklih dvadesetak godina, učinile konkretne i odlučne korake, u pravcu suočavanja sa istinom, preuzimanja odgovornosti, procesuiranja počinilaca ratnih zločinaca i stvaranju kulture solidarnosti sa žrtvama.

Umjesto toga, mi smo svjedoci institucionalne podrške pokušajima relativiziranja i prikrivanja zločina, te njihovog falsifikovanja ili opravdavanja, i, nažalost, glorifikacije zločinaca. Ovakvim postupcima, nanosi se nemjerljiva šteta građanima Banja Luke, Republike Srpske i odnosima u Bosni i Hercegovini u cjelini.

Stoga, pozivamo građane da, vođeni humanističkim i civilizacijskim vrijednostima, odaju počast nedužnim žrtvama i daju snažnu podršku izgradnji mira i tolerancije u Bosni i Hercegovini i regionu – navodi se u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: