Guterres: “Priznati genocid u Srebrenici i suočiti se sa zločinima”

11 07 2017

POLITIKA

“Strašni događaji u Srebrenici su istorijske činjenice, detaljno dokumentovane”, kaže generalni sekretar UN-a Guterres. “Danas odajemo počast hiljadama ubijenih muškaraca i dječaka i izražavamo solidarnost porodicama.

Schweiz | UN-Zypern-Konferenz endet ohne Ergebnis verkündet UN-Generalsekretär Guterres (picture alliance/KEYSTONE/S. Di Nolfi)

Povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve da iskreno pogledaju u prošlost, priznaju zločine ali i nedjelovanje, koje je omogućilo da se oni počine ali i da osiguraju da se takvi zločini nikada više ne ponove.

“Međunarodna zajednica, a posebno Ujedinjene Nacije su prihvatile svoj dio odgovornosti u vezi sa tragedijom u Srebrenici i naporno  radile na tome kako bi izvukli pouku nakon njihovog zakazivanja”, rekao je  Guterres.

“Težak zadatak izgradnje povjerenja koje bi dozvolilo pomirenje u BiH je na ljudima te zemlje, pripadnicima različitih etničkih zajednica. U cilju izgradnje bolje zajedničke budućnosti, te zajednice moraju priznati  tragedije iz prošlosti”, dodao je generalni sekretar UN-a potvrdivši podršku UN-a Bosni i Hercegovini u cilju pomirenja.

Zločini u Srebrenici su istorijske činjenice

Međunarodni sud za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Međunarodni sud pravde zaključili su da su zločini počinjeni u Srebrenici predstavljali genocid. ICTY je utvrdio krivičnu odgovornost različitih pojedinaca za masakr u Srebrenici i osudio ih za genocid. “Strašni događaji […] su istorijske činjenice i detaljno su dokumentovani”, rekao je generalni sekretar UN-aAntonio Guterres, govoreći o ubistvima nad više od 8.000 dječaka i muškaraca od strane snaga bosanskih Srba nakon ulaska u Srebrenicu u julu 1995. godine.

Bildergalerie Genozid Srebrenica (picture-alliance/dpa)I dalje se traga za kostima 1.100 srebreničkih žrtava

“Na ovaj dan se sjećamo i odajemo počast hiljadama muškaraca i dječaka koji su bili likvidirani i izražavamo solidarnost sa porodicama i prijateljima onih koji su na tak način izgubili svoje živote “, dodao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: