Čanak: Srbija će se morati suočiti sa prošlošću, žrtve genocida ne mogu biti uzaludne

11 07 2017

PREDSJEDNIK LSV


Čanak u Potočarima

 

U Potočare je danas stigao i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kazao je da mu se svaki put ponavlja užas koji čovjek može da osjeti pred ovako strašnim zločinom, piše agencija Patria.

– To nije pitanje ni vjere ni nacije već odnos prema ljudskim bićima. Genocid je nešto što mora ući u školske programe u cijelom regionu i Srbija se mora suočiti sa prošlošću i to će biti osnova za neki normalan budući život.

Čanak smatra da je srebrenička tragedija naročito zbog genocida koji je tu učinjen nešto oko čega se može formirati beskonačno humano poštovanje i onda te žrtve ne bi bile uzaludne ili će biti nastavljena kojekakva politička prepucavanja, relativiziranje što je najgnusniji odnos prema nevinim žrtavama koje su ovdje pale.

– Veliki broj aktera tog genocida su živi, oni koji su to počinili. Oni to nisu radili u svoje ime nego u ime jedne ideologije, a ta ideologija treba da se zove pravim imenom. Ja sam režim Miloševića nazivao nacionalsocijalističkim što on i jeste bio. Veliki broj saradnika Slobodana Miloševića niko nije ni pitao šta se dešavalo u Srebrenici i dan danas vladaju ovim regionom. Ako se podigne nacionalizam u Hrvatskoj, dići će se i u Srbiji ako se digne u Srbiji to ništa dobro za Bosnu ne može ništa dobro značiti – kazao je Čanak.

On je dodao da poučeni strašnim stvarima koje su se dogodile pokazuju šta se desi kada zločinci počnu upravljati državom.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: