BiH smatram velikom Srebrenicom

11 07 2017


Foto: AA

Srebrenički arhitekta i karikaturista Šukrija Meholjić izjavio je da je Srebrenica postala grad duhova i da bi volio da ima neku moć pa da tom gradiću vrati njegov nekadašnji sjaj i kulturno naslijeđe, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, danas je u Istanbulu otvorena izložba karikatura Meholjića, Srebreničanina koji je svojevremeno bio glavni arhitekta za urbanizam u Srebrenici, a na izbjegličkoj adresi u Norveškoj umjetničkim izričajem pronosi glas istine o stravičnim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici.

“Ja uvijek reagujem na pokušaje iskrivljivanja istine i do sada sam u svim značajnim novinama u Norveškoj objavljivao članke o zločincima, genocidu ili sudskim procesima. Stalno mi je ta tema. Bosnu i Hecegovinu smatram velikom Srebrenicom, jer je Srebrenica simbol stradanja Bošnjaka, ali bilo je tih malih Srebrenica mnogo u cijeloj zemlji, od Prijedora do Višegrada“, kazao je Meholjić.

Ističući kako za svoje članke i karikature nikada nije naplaćivao, Meholjić je kazao kako taj svoj rad smatra ličnom obavezom u borbi za istinu, a dodao je da je i sredstva od dvije zbirke karikatura donirao kao stipendije djeci srebreničkih šehida.

Meholjić je također kazao da mu je jedini cilj da se ne iskrivi istina i da se nikada ne zaboravi genocid i stradanje ljudi u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Komentirajući današnji izgled Srebrenice, Meholjić je kazao kako su agresori porušili sve po čemu je Srebrenica nekada bila poznata.

“U Srebrenici se dešavaju nelogične stvari kada je riječ o obnovi. To je grad duhova u kojem ima nešto obnovljenih fasada, ali iza tih zidova ne živi niko. Iz svih porodica su pobijeni neki članovi, a preživjeli su morali pobjeći i etablirali su se u mjestima u koja su otišli“, kazao je Meholjić.

Meholjićeva izložba u Istanbulu bit će otvorena i sutra, a u organizaciji je pomogla općina Bayrampasa.

Izvor: Federalna.ba/AA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: