Istraživali smo probleme vodovoda u KS: Građani Sarajeva imaju svako pravo da strahuju zbog vode koju piju!

10 07 2017

Zagađena izvorišta i vrela, redukcije, pucanje dotrajalih i oštećenih cijevi, goruće su teme koje mjesecima pune novinske stupce. To je veoma jasan i alarmantan pokazatelj da u KS postoji problem s vodosnabdijevanjem i da se prema ovom resursu općinske, gradske i kantonalne vlasti ne odnose odgovorno, onako kako se to radi u uređenim zemljama. Na koncu, pokazale su to i posljednje analize Zavoda za javno zdravstvo KS, a koje su otkrile zagađenje na skoro 40 lokalnih vodovoda, vrela, javnih česama…

Alternativni izvori

– Otkriveno je više tipova bakterija. Većina je bezopasna, ali postoje i one koje mogu izazvati dijareju, odnosno krvavi proljev, zatim anemiju, pa čak i poremećaj rada bubrega i njihovo zatajenje, što može uzrokovati smrt. Drugi tipovi mogu izazvati i urinarne infekcije – kazao je za „Avaz“ epidemiolog Šefik Pašagić.

Priča o zagađenjima lokalnih vodovoda digla je sve na noge, međutim, do danas niko nije preuzeo odgovornost za taj propust. Zid šutnje u nadležnim ministarstvima, općinama, inspekcijama… Svi se kriju iza informacije da je voda koju piju građani, a koju distribuira preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) ispravna za piće. No, šta je s građanima koji žive u vangradskim naseljima?

Oni nemaju pravo na čistu i pitku vodu?! Nadležni su se od svake odgovornosti ogradili postavljanjem saopćenja na stubovima za struju. Takav slučaj zabilježen je i u Trnovu. Iz lokalnog preduzeća samo su napisali mještanima Dujmovića, Presjenice da je analiza pokazala da je voda zagađena te da je ne koriste za piće, spremanje hrane i održavanje higijene.

Poručeno im je da se snađu iz alternativnih izvora. Tek nakon intervencije inspektora iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove stanovništvu je dostavljena flaširana voda i otklonjeni nedostaci na objektima i izvorištima.

– Analize su rađene u doba velikih kiša i tada smo imali velike bujice. U takvim situacijama nismo u mogućnosti kontrolirati dotok vode jer gore na našim vodozahvatima nema struje. To nam pravi problem i prilikom hlorisanja jer to radimo ručno, što možda u nekom momentu nije dovoljna količina. Većina izvorišta je sanirana osim jednog, za koje tražimo rješenje. Razmišljamo o priključenju na novo vrelo za ovo područje – rekao je Ibro Berilo, načelnik Trnova.

Prema njegovim riječima, takva situacija se ne može izbjeći kada je veliko nevrijeme.

Dubioza ViK-a

Žalosno je, a i sramotno i to što još niko nije odgovarao za trenutno stanje u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, koje je lošom politikom dovedeno u dubiozu i velike probleme. Svima je jasno da se kroz šuplje cijevi svašta može uvući u vodu koju pijemo, ali se jakim hlorisanjem ona čuva od bakterija, samo ne znamo do kada i koliko je to zapravo štetno po zdravlje građana. To nikad nećemo saznati jer ovo preduzeće samo sebe kontrolira!

S ovim problemima ukoštac se uhvatila Vlada KS. Ministri s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu već duže vremena bore se s vjetrenjačama da bi iole promijenili stanje u ViK-u, a da glavni grad ne bi imao redukcije, polomljene cijevi… Spas za izlaz iz ovog začaranog kruga mnogi vide u kreditu od 50 miliona KM koji je Vlada uzela od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a koji će biti uložen u obnovu vodovoda.

Lokacije na kojima su otkrivene bakterije

U 2016. godini na 519 lokacija uzet je uzorak vode. Analize su pokazale da je na 38 lokalnih vodovoda, izvora i javnih česama voda neispravna. Opasne bakterije otkrivene su na lokalnim vodovodima Nahorevska vrela, Mrkovići, Ahatovići, Dragoradi, Nišići, Blagovac, Svrake, Krivoglavci, Blagovac, Tihovići, Krivoglavci, Vrelo Bosne… U 2017. godina u Rječici, Presjenici, Dujmovićima, Godinji, Ilovici, Bučevac, Šabići…

Podić: Redukcije su štetne

Podić: Zdravstveni rizik

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” svakodnevno upozorava na zagađenost vode, dotrajale cijevi, štetnost koju sistemu nanose redukcije… O tome svakodnevno upozorava javnost i na društvenim mrežama.

– Svaki pad pritiska vode u sistemu izazvan redukcijama je zdravstveni rizik, jer kao posljedicu može imati pojavu niza polutanata, od teških metala do nafte i patogena (bakterija, virusa i protozoa) unutar vodovoda. Kada ne bi bilo prekida u snabdijevanju uzrokovanih redukcijama, godišnje bi bilo potrebno obaviti oko 800 kontrola zdravstvene ispravnosti vode, kako je definirano Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode, dok Zavod godišnje obavi tek oko 120 kontrola. S redukcijama, taj broj bi morao biti daleko veći i od ovih 800 – napisao je Podić.

Riječ građana

Fahrudin Arnautović:

– Redukcije nisu ništa novo. Odjednom je otkriveno da je sve zatrovano, neispravno i popucalo. O tome smo ranije trebali razmišljati. Najgore je sada što smo isprepadani da je voda zatrovana. Bojim se za zdravlje.

Nevresa Čaušević:

– Sramota je da glavni grad BiH ima redukcije koje traju već nekoliko godina. Nisam primijetila da je voda na česmama prljava i nisam upoznata s tim je li ona zagađena u lokalnim vodovodima na području nekoliko općina.

Sakib Alagić:

– Cijevi su grozne, nisam stručnjak, ali ono što vidim je katastrofa. Za zagađene izvore jednim dijelom krivi su i građani, jer ne vode računa o tome gdje bacaju smeće. Nadležni, također, trebaju više povesti računa o održavanju.

Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: A. NALO

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: