Dennis Gratz: HDZ blokira usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida!

10 07 2017

Dennis Gratz
Federalni zastupnik Dennis Gratz upozorava da je Predstavnički dom Parlamenta Federacije 23.2.2016. usvojio Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječn osti koji je on predložio i uputio u proceduru, a da zbog blokada HDZ BiH isti još uvijek nije razmatran na Domu naroda.

“Proveli smo javnu raspravu, radili smo sa svim političkim subjektima, predstavnicima udruženja žrtava, ekspertima za ovu oblast. Dvije godine smo radili na predloženom rješenju, a sada evo više od godinu dana čekamo da se stvari pomaknu – od usvajanja u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Očigledno je da rukovodstvo Doma naroda na čelu sa Lidijom Bradarom iz HDZ BiH opstruira proces i ne dopušta razmatranje zakona”, poručio je Gratz.

“Jasno je da HDZ BiH spremno vodi borbu negiranja genocida, samo što to radi suptilnije od svojih partnera iz Republike Srpske. Sramota je to i zbog činjenice da je predloženo rješenje obuhvatalo i zabranu negiranja drugih zločina protiv čovječnosti. Da li je to HDZ spreman za nastavak negiranja genocida u Srebrenici, podržati negiranje zločina na Korićanskim stijenama, u Grabovici, Trusini, Doljanima? Šta je bilo od svih onih riječi koje je Dragan Čović izgovorio u Potočarima 2015. godine? Vrijeme je da ih pozovemo na odgovornost i da nam objasne – zašto opstruišu donošenje zakona kojim bi se zaustavila nacionalistička i ratnohuškačka negiranja žrtava”, zaključio je Gratz.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: