Savamala nije incident, već politika otimanja

22 06 2017

Savamala

I dok viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić tvrdi da je prevelik značaj dat slučaju Savamala, kao i da je vršen pritisak na tužilaštvo, Radomir Lazović iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” smatra da značaj “zločina u Savamali ne leži samo u objektima porušenim da bi ekipa sprovela svoj kriminalni projekat Beograd na vodi već i na svemu onome što je bilo potrebno uraditi kako bi to rušenje bilo moguće, poput organizovanja policije da se ne odaziva na pozive”.

Krivokapić je izjavila da su određene informacije date još u septembru prošle godine, ali da mediji “nisu čuli taj odgovor”. Ona je na pitanje novinara N1 da li je uobičajeno da se na dostavljanje dokumentacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) čeka više od godinu dana, odgovorila da to jeste uobičajeno i da ima postupaka koji se vode još od devedesetih godina.
Kako je istakla, Više javno tužilaštvo bi moglo da svoj sud o dostavljenom izveštaju MUP-a o rušenju objekata Savamali tokom izborne noći između 24. i 25. aprila prošle godine, da za desetak dana.
– Obrađivač u ovom slučaju je počeo da radi pre dva dana i to najverovatnije neće potrajati duže od deset dana. Mada može da bude i duže jer nemamo dovoljno zamenika tužilaca, izjavila je Krivokapić.
Lazović za Danas kaže da “nema ništa logičnije od građana koji zahtevaju da sudovi rade svoj posao, a ne da služe za zataškavanje zločina ljudi na vlasti kao što je to ovde slučaj”.
– Već 14 meseci ćutanje tužilaštva služi kao argument bahatim nasilnicima na vlasti da se skrivaju od nezgodnih pitanja i da relativizuju svoju odgovornost. “Sačekajmo da tužilaštvo završi svoj posao” ponavljaju iznova i iznova umešani u zločin jer znaju da će ih svojim nedelanjem ono zaštititi od odgovornosti. Značaj zločina u Savamali ne leži samo u objektima porušenim da bi ekipa sprovela svoj kriminalni projekat “Beograd na vodi”, već i na svemu onome što je bilo potrebno uraditi kako bi to rušenje bilo moguće, poput organizovanja policije da se ne odaziva na pozive, kao i sve ono na šta su spremni kako bi zataškali i opravdali svoje saučesnike – naglašava Lazović.
Prema njegovom mišljenju, rušenje u Hercegovačkoj nije incident, to je deo beskrupulozne politike otimanja po svaku cenu i obračunavanja sa svima onima koji na to ne okreću glavu. Lazović od tužilaštva očekuje “ne samo da počne da radi svoj posao, već i da se utvrdi ko je i na koji način sprečavao njegov dosadašnji rad”.
Hronologija
 
Grupa osoba sa fantomkama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj. Maltretirali su prolaznike, oduzimali im mobilne telefone i vezivali ih. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala, već ih je usmeravala na komunalnu policiju, koja je, pak, govorila da to nije u njihovoj nadležnosti. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića vidi se da je “iz vrha” policije službenicima naređeno da tako postupe. Načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru sa ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Inače, tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su rušenje izveli “kompletni idioti”, te da iza tog događaja stoji vrh gradske vlasti. Međutim, on sve vreme insistira da su porušeni objekti bili nelegalni. Predmet se nalazi u tužilaštvu sve vreme, i to i dalje u predistražnoj fazi.

Izvor: Kolumneinfo

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: