Nova američka “crna lista”: Na spisku Dodik, Čengić, Šahinpašić, Karadžić, SDS…

22 06 2017

Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija SAD-a objavio je novu “crnu listu” fizičkih i pravnih osoba na kojoj se nalazi i više imena iz Bosne i Hercegovine koja su SAD-u sumnjiva uglavnom zbog krivičnih djela ratnih zločina, kriminala i terorizma.

Na njoj su još uvijek Senad Šahinpašić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Savo Krunić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić i Srpska demokratska stranka (SDS).

Ove godine je na “crnu listu” uvršten i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik. Pored Dodika, tu su i Sonja i Aleksandar Karadžić, Tomislav Kovač, Radomir Kojić, Milovan Bjelica, Dragan Spasojević i Dragomir Vasić.

Na američkoj “crnoj listi” nalaze se i brojne organizacije u BiH koje su povezane sa zemljama Bliskog istoka, poput Organizacije “Preporod islamske tradicije” iz Kuvajta i Organizacije Revival Of Islamic Heritage Foundation koja se najčešće spominje.

Što se tiče ostalih pojedinaca, na “crnoj listi” nalaze se Milan Lukić, Sredoje Lukić, Sreten Lukić, Milorad Krnojelac, Radislav Krstić, Tomislav Kovač, Radomir Kojić, Nusret Imamović, Bajro Iković, Ljuban Ećim, Safet Durguti, Vidoje Blagojević, Tihomir Blaškić, ali i Naser, Liridon i Besnik Kelmendi.

Podsjećamo, Ured za kontrolu stranih sredstava (Office of foreign assets control – OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD-a provodi programe ekonomskih sankcija, sveobuhvatnih ili selektivnih, uz blokiranje sredstava i restrikciju trgovine.

“Zabranjene transakcije” su trgovinske ili finansijske transakcije i drugi poslovi u kojima ne mogu učestvovati osobe iz SAD-a, osim ako to OFAC ne odobri.

“Zamrzavanje” predstavlja čin kontrolisanja ciljane imovine. Ove zabrane variraju od programa do programa, jer je svaki program zasnovan na različitim vanjskopolitičkim i nacionalno sigurnosnim ciljevima SAD-a.

Ono što se u BiH naziva “crna lista” jeste Specially designated nations (SDN). OFAC periodično objavljuje spisak fizičkih ili pravnih osoba (SDN) kojim se zabranuje ulazak u SAD ili zamrzavaju njihova sredstva u SAD-u.

Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Izvor: Klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: