Naoružavanje vojske u BiH iduće godine

22 06 2017

Ovo stoji u Informaciji o implementaciji Pregleda odbrane koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 1. februara ove godine, a koju bi danas trebali razmatrati državni ministri


Aktivacija MAP-a, pa OS BiH, Foto: Arhiv

Delegacija naše zemlje u utorak je prisustvovala sjednici Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu, gdje su članovi ovog najvećeg političkog tijela NATO-a upoznati sa činjenicom da je Bosna i Hercegovina usvojila strateške dokumente Pregled odbrane i Plan modernizacije OSBiH, kao i sa procesom knjiženja nepokretne vojne imovine.

Ključne aktivnosti

Vijeće ministara BiH danas je razmatralo Informaciju o implementaciji Pregleda odbrane, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo 1. februara ove godine, kao i Akcioni plan implementacije Plana razvoja i modernizacije OSBiH 2017 – 2027. Plan implementacije ima dvije faze: do aktiviranja MAP-a od 1. marta do 30. novembra 2017. i nakon njegovog aktiviranja. Kako se navodi u Informaciji koju potpisuje ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ključne aktivnosti iz prve faze su, između ostalog, izrada pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu sa novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH.

– Aktivnosti iz druge faze odnose se na odluku Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga koja će stupiti na snagu danom aktiviranja Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO. Ključne aktivnosti u ovoj fazi su implementacija nove lične i materijalne formacije OSBiH, priprema i infrastrukturno uređenje perspektivnih lokacija za razmještaj komandi i jedinica OSBiH i dislokacija materijalno-tehničkih sredstava i priprema lokacija koje su oglašene neperspektivnim za predaju civilnim organima, navodi se u Informaciji, koju će danas razmatrati državni ministri. Također, o pitanju realizacije Plana razvoja i implementacije OSBiH 2017 – 2027. tokom ove godine predviđena je izrada projekta modernizacije, a od 2018. godine nabavka naoružanja i opreme u skladu sa finansijskim sredstvima. Ministarstvo odbrane do sada je definisalo brojno stanje profesionalnih vojnih i civilnih lica za potrebe Ministarstva.

Utvrđeno brojno stanje je 327 civilnih lica i 55 profesionalnih vojnih lica.
– Imajući u vidu da je odlukom Predsjedništva BiH utvrđen broj od 1.000 civilnih lica u MO i OSBiH, za potrebe Oružanih snaga utvrđeno je brojno stanje od 673 civilna lica, stoji, između ostalog, u Informaciji. U Ministarstvu odbrane rade i na izradi prijedloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, a rukovodioci organizacijskih jedinica dostavili su prijedloge koje treba razmotriti Radna grupa.

Pozitivno raspoloženje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u utorak za naš list iz Bruxellesa da je uvjeren, shodno diskusijama ambasadora zemalja članica NATO-pakta, da postoji pozitivno raspoloženje u smislu aktivacije MAP-a za BiH.
– Svi su dali podršku NATO integracijama naše zemlje i bili su jako zadovoljni dosadašnjim angažmanom bh. institucija. Ostalo je još da realiziramo knjiženje imovine i aktiviramo MAP kao jedan od najvažnijih koraka ka NATO integracijama, kazao nam je Zvizdić.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: