Tribunal je ispunio ulogu, ali mi u suočavanju sa prošlošću nazadujemo

21 06 2017

Nataša Kandić

Zadatak Haškog tribunala nije bilo pomirenje jer nijedan Sud ne može imati takav cilj i zadatak, ali najbolje ga je cijeniti kroz to, šta bi bilo da nije bilo međunarodnog suda. Bili bi pod pritiskom raznih interpretacija istina, poricanja, jačih i snažnijih od ovih i bez elementarnih činjenica te toga kako da dođe do toga koje odgovoran, ko je davao naredbe i ko snovi odgovornost za 130. hiljada ljudi kojih danas više nema, kazala je za TV1 Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo govoreći o ulozi tribunala u Hagu od njegovog osnivanja do danas.

Dodala je da se na osnovu toga zna kako je izvršen najveći zločin, zločin genocida, ko je u njemu sudjeovao i ko za to snosi odgovornost.

Kandić je govoreći o negiranju ratnih zločina kazala da ne može biti regionale stabilnosti dok se ne izvrši suočavanje sa prošlošu.

“Dok se jasno ne kaže šta je sve urađeno iz nekih navodnih nacionalnih interesa, ko će da kaže da je to bila jedna užasna sramota, i da  to otvori debatu. Mislim da takvog političara još nema. Očekivanja od intelektualaca više nemaju smisla. Postoji jedna ravnodušnost, uzdržanost i želja da se sa tim događajima ima što manje veze“, rekla je Kadnić.

Ona je u tome smislu istakla da se u zadnje dvije godina čak i nazaduje, i da je sve manje onih koji se suprostavljaju politikama iz dvedesetih godina, a mnogi političari iz toga doba i danas su na fukncijama.

“Po neka vijest obraduje. Vidjela sam da neki učenici u Jajcu se protive podjeli školama, to predstavlja neku nadu, ali pitanje je da li te inicijative imaju šanse kada nema odgovarajuće podrške”, smatra Kandić.

Ona je govorila da u okviru Berlinskog procesa biće podnesena inicijativa da lideri Zapadnog Balakana na sljedećem samitu potpišu zvanični politički sporazum sa minimanim zadacima u cilju suočavanja sa prošlošći i priznavanja zločina.

Kandić je govoreći o ulozi i zanačaju vladavine Aleksabdra Vučića navela da joj se u početku činilo da Vučić ima kapaciteta da izmijeni rasistički odnos prema Kosovu i Albancima i u tom smisu nešto je izmjenjeno, ali sada se ponovo u situaciji kao da se samo čeka trenutak da se ponovo pokrene neki rat protiv Albanaca.

Dodala je da Vučić može svojom politikom da dovede do drugačijih odnosa, ali ostaje da se vidi da li će u njemu pobijediti evropljanin ili onaj stari Vučić.

 

 

Izvor: Vijesti.ba / TV1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: