OSCE: ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA U RATU U BIH OMOGUĆITI TRAŽENJE PRAVDE

21 06 2017

Od 2014. do 2016. godine jedna trećina predmeta ratnih zločina koji su procesuirani u sudovima u Bosni i Hercegovini sadržavalo je obilježje seksualnog nasilja, za razliku od samo jedne četvrtine između 2011. do 2013. godine. Istaknuto je to kao pozitivan trend u Izvještaju o procesuiranju predmeta seksualnog nasilja počinjenog u oružanom sukobu koji je danas u Sarajevu predstavila Misija OSCE-a.

Ovaj dokument daje pregled napretka koji je postigao pravosudni sektor u BiH u radu na tim predmetima, kao i preporuke u svrhu unapređenja rada, a u njemu je navedeno i da je primjetna raznolikost pravnih postupanja kada su ovi slučajevi u pitanju.

Šef Misije OSCE-a Jonathan Moore kazao je danas da su se krivična djela seksualnog nasilja dogodila u BiH prije više od 20 godina, ali kao i mnogi dugi zločini, nije osigurano dovoljno pravde za žrtve..

“Želimo osigurati da se ova krivična djela više nikada ne ponove, ali tamo gdje su se dogodila cilj je da osiguramo da žrtve traže pravdu”, naglasio je Moore.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson podsjetio je da je ova zemlja 2014. bila domaćin globalnog samita organiziranog s ciljem da se zauvijek ukine seksualno nasilje u oružanim sukobima, a od tada se pokušava riješiti problem nepravedne stigme koju osjećaju žrtve.

“S vlastima radimo na tome da se poboljšaju usluge za žrtve seksualnog nasilja, uključujući finansijsku i psihološku podršku, a radimo i na tome da žrtve ostvare pristup pravdi “, istaknuo je Ferguson.

U izvještaju je također rečeno da prvi put žrtve imaju mogućnost na kompenzaciju što im dodjeljuju sudovi, a tu nadoknadu trebaju isplatiti počinioci krivičnih djela.

Zamjenica tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Michelle Jarvis kaže da ova vrsta predmeta i dalje predstavlja izazov za izricanje odgovornosti te se u Tribunalu radi na pronalasku strategija koje bi trebale pomoći u ostvarenju boljih rezultata.

“Moramo naglasiti našu predanost u rješavanju ovih slučajeva, a naročito kada su u pitanju nadoknade što ranije nije bilo toliko naglašeno”, zaključila je Jarvis.

Neke od preporuka u Izvještaju odnose se na to da sudovi trebaju slijediti međunarodnu praksu, potrebno je razmotriti i izmjene krivičnih zakona koje bi omogućile zamjenu zatvorske kazne novčanom za ova krivična djela, a potrebno je poboljšati i saradnju među svim institucijama koje pružaju podršku žrtvama.

Tokom prezentacije ovog izvještaja posebno je naglašeno da je ostalo još mnogo toga da se uradi, većina žrtava seksualnog nasilja nisu ostvarile pravdu te je pred institucijama, međunarodnim i domaćim, još mnogo posla.

Izvor: BHRT.ba


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: