Znanje najbolje rješenje za fenomen ‘lažnih vijesti’

20 06 2017

Fenomen lažnih vijesti (fake news) jedna je od glavnih tema dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je u Beču organizirao Ured predstavnika OESS-a za slobodu medija.

Među 200 međunarodnih eksperata na konferenciji je i ekspert s Fakulteta organizacijskih znasnosti Sveučilišta u Beogradu dr. Đorđe Krivokapić, koji je u kraćem razgovoru za Fenu istaknuo da je lažna vijest postojala oduvijek, ali da postoji razlika između lažne i neistinite vijesti.

– Neistinita vijest proizilazi iz toga da novinar nije dobro radio svoj posao, da nije koristio pravila struke na adekvatan način. Lažna vijest je kada novinar uopće nije imao namjeru izvještavati u javnom interesu, već je iskoristio poziciju da može kreirati vijest za koju od početka zna da u sebi ima neistinitu informaciju. Znači ono što razlikuje lažne od neistinitih vijesti je namjera da se utječe na javno mnijenje i da se određena informacija ubaci u javni diskurs – kazao je Krivokapić.

U posljednje vrijeme osnovni problem proizilazi iz okolnosti da se medijsko okruženje promijenilo i da ljudi masovno koriste Facebook i da samim tim ne postoji odgovornost samih medija.

– Jedan medij koji je napravljen danas i potpuno je izmišljen ima vijest na Facebooku koja izgleda isto kao vijest New York Timesa ili Guardiana. Za običnog čitatelja koji nema dovoljno digitalne i medijske pismenosti, ta vijest izgleda isto – naveo je.

Izvor: Vecernji.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: