Zbog terorizma: “Muslimani novi židovi Evrope”

20 06 2017


Izvor: N1

MUP RS-a nije dobilo nikakva obavještenja o mogućem terorističkom napadu na području Banjaluke, potvrđeno je iz MUP-a ovog entiteta, a nakon pisanja pojedinih medija da je, „Obavještajno-sigurnosna agencija BiH došla do informacija da se sprema napad na objekte konzulata ili na neke od štićenih osoba na području Banjaluke.

Ovakva pisanja sve su češća, što BiH itekako stavlja na svojevrsnu “crnu listu zemalja u kojima buja radikalizam i prijetnje od terorizma. No stvarnost je poručuju stručnjaci i nadležni- potpuno drugačija.

Dvije riječi u jednom kontekstu. BiH i terorizam sve češće idu ruku pod ruku. I dok nas takvo etiketiranje i percepcija stavljaju na brisani prostor, stvarno stanje na terenu i podaci pokazuju nešto savim drugo. U posljednje vrijeme na tlu Europe dogodila su se 142 teroristička napada. Najviše u Velikoj Britaniji i Franuskoj. Posljednji u BiH 2015. godine. Bez utvrđenog političkog mementa i točnih motiva napada. Stoga- domaća stručna javnost je jedinstvenog stava. Terorizam je globalna prijetnja, ali BiH nije ni blizu prijetnja kakvom se predstavlja u današnjem svijetu.

Smatram da BiH se ne može pratiti prijetnjom po EU, ali EU po BiH svakako. Može li se iscenirati? Naravno da može, imate dosta političkih subjekata koji žele destabililazciju BiH, kako unutra tako i vani“, rekao je ekspert za sigurnost Goran Kovačević.

I dok se BiH predstavlja kao problem, od upozorenja Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije do poruka hrvatske predsjednice, ako pogledamo u širem- geoplotičkom kontekstu, naša zemlja kao potencijalna teroristička meta ili izvor terorizma je čak i manje vjerojatnija od bilo koje druge zemlje. Međutim, Denis Hadžović iz centra za sigurnosne studje upozorava na problem postojanje zajednica koje danas djeluju mimo kontorle države što predstavlja jedini pravi sigurnosti problem u zemlji.

Svjesni smo da je BiH izvoznik ratnika na sirijsko i iračko ratište i da postoje ćelije koje djeluju u BiH, ali ne trebamo se ni opustiti ni preuveličavati ovaj problem“, kazao je Denis Hadžović, Centar za sigurnosne studije.

Prema podacima sigurnostnih agencija u našoj zemlji, od 2012 do 20 16 godine ratoviati na strana ratišta na strani tzv ISIL-a otišlo je oko 280 osoba iz BiH. U prošloj godini niti jedan. Stoga su pojedine priče o tomu da u BiH imaju svojevrsni kampovi za obuku terorista – za novinara Mirnesa Kovača, jednostavno oružje koje se koristi u prljave poltičke svrhe.

Korištenjem price o terorizmu za dnevnu politiku mi vodimo BiH u nesigurnost jer je taktika tih koji lažu da putem terorizma ovdje izbezume i iskorite za svoje političke svrhe“, rekao je novinar Mirnes Kovač.

Posebno opasna su pogrešna tumačenja i povezivanja terorizma i religije- u ovom slučaju islama. Povezivanja koja bi u budućnosti moglo imati nesagledive posljednice.

Ovdje ima taj momenat i nosi notu rasizma prema muslimanima, europskom narodu, ksenofobije i islamofobije. Bojim se da su muslimani sve više novi zidovi Europe koje treba optužiti, okriviti i da se rasplamsaju plamenovi mržnje kod desnih pokreta“, smatra Mirnes Kovač.

Zaključak stručnjaka i predstavnika sigurnosnih agencija da je terorizam prijetnja koja se može dogoditi bilo gdje i bilo kada, a ono što je potrebno, zajedničkim snagama BiH i ostatak svijeta boriti protiv ove pošasti 21 stoljeća.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: