Za raseljene u kolektivnim centrima – nade više nema

20 06 2017


Izvor: N1

Već 22 godine Medina Fejzić živi u naselju Mihatovići. Među prvim stanovnicima naselja deselila je iz Vlasenice sa sestrama, ocem i majkom. Tu je upoznala muža i oformila porodicu. Za povratak šanse nema.

“Vjerujte da nikada ni meni ni mužu niko nije nudio nikakve donacije. Predavali smo kad je se god predavalo. Međutim, nikada nismo došli na red. Sad čekamo na neki taj smještaj”.

Naselje je izgrađeno 1995 godine u njemu su trenutno smještena 124 raseljena porodice iz devet opština Republike Srpske. Značajan dio raseljenih lica dobio je donacije i odselio.

Midhat Vrabac, upravnik kolektivnog naselja Mihatovići nam je kazao: “Oni koji su uspjeli to, vratili su se u prijeratna prebivališta. Neki nisu uopšte dobili, neki su djelomično. Ima problema što ljudima do kraja nije završen i finaliziran objekat, recimo, infrastruktura. Ako nemate vodu i struju, ne možete živjeti u tome jer ovo su uglavnom višečlane porodice sa više djece”.

Pa, eto, nama je dobro. Šta ćemo, bolje nemamo. Plaćam struju punu, ćumur ne dobijam, voda i smeće se ne plaćaju”, kazala je Elvira Džanić iz Zvornika.

Uz mnoge socijalne probleme, već treće generacije se rađaju u neuslovnim stambenim jedinicama, u memu, oronulim zidovima i pod trošnim krovovima. Popraviti ništa ne mogu jer rijetki su oni koji imaju posao. Svi se snalaze kako znaju i moraju.

“Imamo krave. Imali smo ovce pa smo prodali. Sada krave imamo. Živi se kako se gdje zaradi. Nikakvog primanja nemamo, samo dječiji doplatak što imamo”, kazala je Fatima Ramić iz Srebrenice.

Najavljeno zatvaranje kolektivnih centara stvara neizvjesnu budućnost ovim ljudima i ponovnu selidbu.

Ali gdje da se sele?

“Kad čujemo na TV-u za neke donacije i vidimo naselje, vidimo da je došao neki novac za nas izbjeglice, odemo da pitamo. Oni nama govore samo dvije godine, pa opet dvije godine. Tako da smo izgubili svu nadu”, dodala je Medina Fejzić.

Zatvaranje kolektivnih centara u državi bilo je predviđeno za 2017. godinu. Međutim, početkom godine taj rok prolongiran je za 2020. godinu kada će biti zatvoreno i ovo najveće kolektivno naselje u BiH.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: