Švajcarski političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

20 06 2017

Švajcarski sud je presudio da je Donatello Poggi, lokalni političar iz švajcarskog kantona Ticino, kriv za rasnu diskriminaciju jer je napisao da je genocid Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine laž, javili su mediji.


Jedan od tekstova o Srebrenici zbog kojih je Donatello Poggi osuđen

Švajcarski političar Donatello Poggi osuđen je na dvije godine uslovne zatvorske kazne zbog negiranje genocida u Srebrenici nakon što mu je prošle sedmice odbijena žalba na prvostepenu presudu, javljaju mediji u BiH.

Kako je 13. juna utvrdio sud, Poggi je objavio dva teksta na internet stranicama Corriere del Ticino i TicinoLibero u kojima negira da masakri nad Bošnjacima u Srebrenici koje su u julu 1995. godine izvršile snaga bosanskih Srba predstavljaju genocid.

Kako prenose mediji, Poggi je u ovim tekstovima, objavljenim 2012. godine, iznio svoj stav da su tvrdnje o genocidu “propagandna laž” i da su Srbi, a ne Bošnjaci, najveće žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Sudije su zaključile da su tekstovi pristrasni i diskriminatorni, da u njima nema nikakvih ponuđenih argumenata ili dokaza i da se mogu smatrati aktom rasne diskriminacije.

Poggiju je prvostepena presuda izrečena u maju 2016. godine, a u žalbenom postupku su sudije potvrdile tu presudu.

Izrečena mu je dvogodišnja uslovna kazna zatvora i naloženo mu je da plati i novčanu kaznu.

Presuda je doneta u vreme kada se političari u BiH spore oko predloženih izmena Krivičnog zakona kojima bi se kažnjavalo negiranje genocida u ovoj državi.

Predloženim izmenama su se suprotstavili političari iz Republike Srpske, koji su stava da masakri ne predstavljaju genocid, uprkos presudama lokalnih i međunarodnih sudova.

U slučaju protiv bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, 2004. godine je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu presudio da masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice, počinjena od strane srpskih snaga 1995., predstavljaju genocid.

Ovu je odluku potvrdio i Međunarodni sud pravde 2007. godine u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

Izvor: Balkaninsight.com / BIRN

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: