Savez logoraša BiH upozorava na stigmatizaciju žrtava seksualnog nasilja

20 06 2017


Foto: Ilustracija

Savez logoraša BiH upozorio je da je i nakon 22 godine od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH prisutna stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja, koje nisu ostvarili svoja prava i dobili adekvatnu zaštitu, te su potpuno nevidljivi i zanemareni u društvu.

Svjedoci nemaju nikakvu zaštitu, a neosjetljivost institucija društva prema preživjelima ratnog silovanja je raširena. Upravo to je jedan od glavnih uzroka zašto se preživjeli odlučuju da šute i da se sami nose sa svojom traumom”, saopćeno je iz Saveza povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu.

Navode da je praksa dokazala da bh. institucije, koje bi trebale štititi prava preživjelih često predvode takvu stigmatizaciju.

Inertnost sistema naspram žrtava silovanja i ostvarivanja njihovih prava je dostigla svoj vrhunac, pa se pitamo, hoće li za koju godinu imati ko da svjedoči i da se bori za ljudska prava i slobode onih koji su preživjeli torture silovanja i seksualnog zlostavljanja i ratu”.

Iz tog razloga Savez logoraša BiH poziva institucije da preuzmu odgovornost i preduzmu neophodne radnje za osiguranje adekvatnih prava žrtvama seksualnog zlostavljanja i silovanja, kao i žrtvama bilo kojeg oblika ratne torture u BiH.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, prema procjenama UN-a, silovano je najmanje 50.000 muškaraca, žena i djevojčica, a samo u logorima više od 25.000. Silovanje i seksulano nasilje je korišteno kao ratna strategija i oružje, a tačan broj žrtava ovih tortura nikada neće biti moguće utvrditi, navedeno je u saopćenju Saveza logoraša BiH.

Izvor: Federalna.ba/FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: