Knjiga koja crno na bijelo govori o neravnopravnosti Hrvata u BiH

20 06 2017

U izdanju Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, iz tiska je izašla knjiga Mate Tadića dopredsjednika Ustavnog suda BiH pod nazivom “Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”. Riječ je o nastavku iznimno vrijedne i u javnosti dobro primljene knjige objavljene prije tri godine pod naslovom “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas” u nakladi Matice hrvatske Mostar i autora.

Demografska poraznost

“Cilj mi je upoznati širu javnost sa stvarnim ustavnopravnim položajem Hrvata u BiH s aspekta njihove ustavne pozicije i kako se ta pozicija mijenjala od 1994. godine kada je potpisan Washingtonski sporazum, uglavnom na štetu Hrvata, te kako su u tim štetnim promjenama najvećim dijelom sudjelovali međunarodni predstavnici” – stoji u pregovoru autora knjige.

Iako se ne bavi demografijom, knjiga donosi zanimljive brojke glede popisa stanovništva i udjela Hrvata u BiH. Od popisa 1948. godine broj Hrvata u BiH u apsolutnim brojkama rastao je sve do 1981. godine. Broj Hrvata katolika u BiH 2010. godine je, prema crkvenoj evidenciji, manji nego je to bilo prije sto godina (1913. godine bilo je 458.999 katolika Hrvata, a 2010. godine 441.432). Hrvati (katolici) su, od najmnogobrojnijeg naroda u BiH 1463. godine, svedeni na najmanji udio u odnosu na druga dva naroda.

Posljednji popis stanovništva pokazuje da su Hrvati s današnjeg teritorija Republike Srpske, gotovo potpuno iseljeni ili protjerani. Autor knjige zaključuje da je Washingtonski sporazum koji su Hrvati prihvatili i potpisali, izvorno bio relativno povoljan za status Hrvata u Federaciji BiH.

Dvije akademije, dvije države Mnoge njegove izmjene koje su učinjene od 1994. godine do danas, pogoršale su položaj Hrvata u Federaciji BiH. Najveći broj negativnih amandmana je rezultat djelovanja međunarodne zajedice u BiH (Visokog predstavnika).

Popis stanovništva iz 2013. godine ipak daje nadu na opstanak Hrvata u BiH.

Iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH obavijestili su nas kako će nova knjiga Mate Tadića biti predstavljena u ponedjeljak 26. lipnja 2017. godine, s početkom u 12 sati, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, u velikoj dvorani Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog.

Bit će to ujedno i prvi službeni susret dviju hrvatskih akademija iz dviju država BiH i RH.

Pozdravne riječi nazočnima će uputiti predsjednici akademija Zvonko Kusić i Jakov Pehar te Ljerka Ostojić. O knjizi će govoriti Mato Arlović, Ivo Lučić, Josip Muselimović i sam autor Mato Tadić.


Izvor: Vecernji.ba,
Autor: Oliver Cvitković

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: