Hrvatska otvara konzulate u Vitezu i Livnu

20 06 2017

Hrvatska namjerava otvoriti konzulate u Vitezu i Livnu, a u narednih nekoliko mjeseci će zamijeniti skoro polovinu svojih diplomata.

“Puna 22 mjeseca, Hrvatska nema veleposlanika u Turskoj. A s iznimkom veleposlanika u Rusiji, diplomatskog kadroviranja posljednje dvije godine nije bilo, iako su mnogima mandati odavno istekli. Hrvatska predsjednica često je javno kritizirala rad dijela veleposlanika, zbog čega su kritizirali nju. No, dogovor oko kandidata je postignut. Do jeseni Hrvatsku će u svijetu predstavljati 35 novih diplomata.”
 

Hrvatska namjerava otvoriti konzulate u Vitezu i Livnu, a u narednih nekoliko mjeseci će zamijeniti skoro polovinu svojih diplomata, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je kazao da je Hrvatska vlada odlučila otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina, te će se tako otvoriti konzulati i u Vitezu i u Livnu, prenosi Hina.

“Na taj način ćemo omogućiti našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja”, rekao je Plenković.

U vezi promjene diplomata, hrvatski premijer je rekao da je jedan veliki paket od 16 ili 17 ambasadora na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove te da slijedi finalna procedura upućivanja ambasadora na nove mandate.

Rekao je da se radi o uobičajenoj praksi koja postoji u svim diplomatijama u svijetu, jer se rotacije rade u onom trenutku kada je pauza u školskoj odnosno akademskoj godini, prenosi Hina.

“Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika tako da očekujem da u sljedećih nekoliko mjeseci ukupna rotacija bude gotovo pola diplomatske mreže, njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava, našu razgranatost”, kazao je Plenković te dodao da Hrvatska s obzirom na veličinu ima poprilično razgranatu diplomatsku mrežu, praktički cijelu Evropu kao i sve bitne tačke na drugim kontinentima.

‘Diplomatska mreža’

Rekao je kako smatra “da diplomatska mreža treba biti snažna, pulsirajuća, učinkovita, čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske i naravno biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako boriti se za ekonomske interese, a to znači pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima”.

Na pitanje o arbitraži između Slovenije i Hrvatske i mogućoj presudi odgovorio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna.

“Krajem srpnja 2015. Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o povlačenju Hrvatske iz arbitraže. Mi smo sukladno međunarodnom pravu notificirali Sloveniju, članicu Ujedinjenih naroda o tome. Prema tome Hrvatska ni na koji način neće biti vezana presudom koja će biti objavljena 29. lipnja poslijepodne i tu se naša pozicija nije nimalo promijenila”, kazao je Plenković.

Na pitanje novinara je li Hrvatska o tome obavijestila generalnog sekretera UN-a, budući da je i sama opozicija postavila to pitanje, premijer je odgovorio da je Hrvatska napravila sve, a da su male, sitni pokušaji dobivanje nekakvih poena već davno razjašnjeni u saborskoj raspravi za vrijeme aktualnog prijepodneva.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: