Grahovac: Izetbegović, Čović i Dodik su remetilački faktor i treba ih udaljiti

20 06 2017

General u penziji i analitičar geopolitičkih procesa


Grahovac: Doći će do pobune naroda (Foto: F. Fočo)

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su remetilački faktor i treba ih udaljiti iz političkog državnog života, poručuje Blagoje Grahovac, general avijacije u penziji, kolumnista, analitičar geopolitičkih procesa.

Sigurno je da do rata neće doći. Građane Srbije više niko ne može uvesti u rat. Srbe više niko ne može natjerati ni u rat za Kragujevac. U BiH narodi neće rat. Ako bi došlo do takvog rizika BiH bi se trenutno iselila. U Hrvatskoj je politika HDZ-a generirala visok stepen militantnosti duha. Tamo ima višak patriotizma koji je isto opasan kao i nedostatak – kazao je Grajhovac za „Avaz“ i dodao da ti koji podrgijavaju ratobornu retoriku najčešće ne idu u rat, te da naši političari imaju teret biografije i zato se plaše i podgrijavaju takvu retoriku.

Koliko je BiH stvarno blizu ulaska u NATO?

Nije još blizu, ali će ući u NATO. I biće ubrzan razlog. Sada je geopolitičkim igračima jasno da tri društvena cunamija o kojim pišem uzimaju danak. Prvi je neoliberalizam prerastao u najopakiji oblik fašizma čija je generika na zapadu. Drugi je organizovani kriminal i korupcija sa mafijama kao vojskom čija je generika na istoku. Udruženi su utrčali na jug gdje se izrodio naoružani fanatizam. Daje mu se predznak religijski, ali tvrdim da je prvenstveno socijalne prirode. Evropa je ukliještena između njih. Svega toga počinju biti svjesni geopolitički igrači, prije svega SAD i Ruska Federacija, ali i EU. Nemam dileme da će američko-evropsko-rusko partnerstvo postati doktrina odbrane planete. Balkan će biti spasonosni štit Evrope. Noseća greda će biti srpsko-hrvatsko i srpsko-albansko prijateljstvo. BiH će biti tkivo koje će vezati tu gredu. Ovoga su svjesni oni koji protresaju zemaljsku kuglu i naravno da su i nervozni. Zato se i pojavljuje ratna retorika. Podgrijavaju je nosioci između tri cunamija, nedemokratski režimi, mafije kao vojske organizovanog kriminala i korupcije, i pojedine multinacionalne kompanije. Hobotnicu tog fatalnog trojstva imamo u svim ex-Yu državama. To je ona grupacija koja je razbijala državu. Ja ih nazivam banditosima.

 Jesu li Izetbegović, Čović i Dodik banditosi?

– Itekako. Od sadašnjih političkih ličnosti oni su prva linija, iako su u razbijanju Jugoslavije treća linija. Sljedbenici su takve politike. To se mora ukloniti.

Ima li ko u vlasti da nije banditos?

– Nije to masa, ali ima pojedinaca službenika, činovnika, doministara. Nesreća je što se bore za državu koja u suštini nije država nego ogoljeni skelet. Prve znake prepoznavanja zdrave politike ćemo imati kada se neki od političara počne baviti društvenim problemom, čovjekom.

Šta je to što je do BiH da napravi iskorak?

Da smijeni vlast. I siguran sam da će uskoro doći do pobune naroda. Kada se dese četiri brza procesa smjene, makar bila smjena vlasti svakih godinu, godinu i po, onda možemo govoriti o počecima prave države. Ovdje se građani plaše vlasti. Logika je da se vlast plaši građana.

Gdje ide ovaj region?

– Otići će u dobrom pravcu iako sada ne liči da ide u dobrom pravcu. Balkan će biti štit Evrope. I zato će Evropa početi da brižnije razmišlja o Balkanu.

Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: Maja Rener Smajović,
19.06.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: