Zahtijevamo ime parlamentarca kojem je isplaćeno 3.500 KM ni za šta!

19 06 2017

Ovdje imamo slučaj ne samo neodgovornog pojedinca u Parlamentu, koji i pored toga što nije prisustvovao sjednicama uzima naknadu, već i sistema koji mu to dopušta, ističe Gratz


Dennis Gratz: Zatražio od nadležnih tijela zvanični odgovor / NAŠA STRANKA

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz je uputio zvanično zastupničko pitanje, u kojem traži dostavljanje imena i prezimena člana Zakonodavno-pravne komisije, kojem je isplaćena naknada od 3.465 KM, iako isti nije prisustvovao sjednicama komisije, kako je utvrđeno revizorskim izvještajem o radu Parlamenta FBiH.

– Ured za reviziju institucija FBiH objavio je podatak, ali bez objave identiteta parlamentarca koji je dobio iznos od nekoliko prosječnih plata u Federaciji, faktički ni za šta, jer nije prisustvovao sjednicama Komisije. Kao zastupnik građana u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražio sam od nadležnih tijela – zvanični odgovor sa imenom i prezimenom tog parlamentarca, koji mora odgovarati pred licem javnosti i građana, kaže Gratz.

On je zatražio i pitanje o primjeni člana 8. stava 5 Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao i člana 16. Poslovnika Predstavničkog doma PFBiH, u ovom slučaju.

– Članom 8. Zakona o plaćama predviđeno je umanjenje naknade izabranim dužnosnicima za 10 posto za svako odsustvo sa sjednica. Ured revizora je konstatovao da u ovom slučaju nije primijenjena ta odredba, te sam zatražio dodatnu informaciju. Ovo je pitanje za Administrativnu komisiju PD Parlamenta FBiH, koja utvrđuje akte o visini naknade članovima radnih tijela. Dakle, ovdje imamo slučaj ne samo neodgovornog pojedinca u Parlamentu, koji i pored toga što nije prisustvovao sjednicama uzima naknadu, već i cijelog sistema, koji mu to dopušta, prvenstveno članova Administrativne komisije, dodao je Gratz.

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

19 06 2017

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: