Vlada FBiH utvrdila regulacijski plan historijskog jezgra Blagaja

19 06 2017

Tekija, izvorište Bune, Stjepangrad, Karađozbegov most, Crkva svetog Vasilija Ostroškog – prirodni su i historijski spomenici Blagaja, koje će uskoro od devastacije štititi novi propis. Naime, Federalna vlada izradila je Nacrt Regulacijskog plana historijskog gradskog područja Blagaja da bi ovo mjesto zaštitili i da bi se njime kvalitetno upravljalo. To znači i uvesti red u već postojeće stanje – što je odluka koju jedni već pozdravljaju, a drugi joj nalaze propuste.

Videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Dnevnik 2)

Pješačke zone, šetnice, parking mjesta, pa čak i žičara do Stjepangrada – regulacijski plan tretira mnogo toga što se u Blagaju namjerava raditi. Turizam će i dalje moći biti okosnica razvoja, ali će se prirodne ljepote i baština više čuvati.

“Time bi se ova udarna mjesta oslobodila i svakome bi bilo ljepše i da šeta, i puno bi bio ljepši ugođaj posjete svim spomenicima“, kazao je Ramiz Bašić, stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a.

Divlju gradnju kao takav pojam regulacijski propis ne tretira. Ali tretira zato način zaštite spomenika oko kojih su razni objekti – uz upitnu dokumentaciju – građeni.

“Većina tih opaski se odnosi na ugostiteljske objekte na samom izvorištu Bune, gdje je predviđeno detaljno planiranje, odnosno, donošenje nižeg provedbenog planskog dokumenta, tj., urbanističkog plana”, pojašnjava Zdenko Antunović, savjetnik ministra prostornog uređenja FBiH.

Rekonstruisati, redizajnirati, dovesti objekte u prikladno stanje – to je ono što se urbanističkim planom namjerava postići, objašnjavaju u resornom ministarstvu. One koji se ‘ne uklope’, čeka drugačiji scenarij.

“Ne: ‘Izgradio sam objekt, sad ću dobiti dozvolu’, nego će biti propisani strogi uvjeti sanacije i rekonstrukcije, redizajna, a izvjesno je da će pojedini dijelovi morati biti i uklonjeni”, dodaje Antunović.

Sve se radi, kažu u ministarstvu, u skladu s odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. No, te odluke već odavno na lokalnom nivou imaju svoje neistomišljenike.

“Prije 25 godina ta komisija nije ni postojala, ti objekti su već napravljeni. I danas mora se naći rješenje da se ti objekti uklope u tu nultu zonu i da ostanu funkcionalni”, navodi Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

Jer su, kaže Bubalo, postali prepoznatljivi dio turističke ponude ovog mjesta. A svoj će stav o stavkama regulacijskog plana imati priliku iznijeti i vlasnici spornih objekata, ali i svi zainteresovani u Blagaju, na jednoj od planiranih javnih rasprava.

Izvor: Federalna.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: