Sve veće podjele u SDA: Ko iz Centrale SDA naručuje tekstove protiv dr. Izetbegović

19 06 2017

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA POD VELOM TAJNI


Foto: Arhiv

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) održana je još 16. juna, a do danas, iako su najavljeni, nema nikakvih zaključaka, piše novinska agencija Patria.

Štaviše, na oficijelnoj stranici SDA u rubrici saopćenja, gdje se redovno objavljuju zaključci sa sjednica stranačkih organa, pod naslovom „Održana sjednica Predsjedništva“ prenesen je razgovor Fadila Novalića za N1 televiziju!?

Zvaničnih informacija nema o tome šta se zbilja dešavalo na toj sjednici, ili šta je zaključeno, ali očito je da nije ništa, niti je postignut konsenzus o nekim važnim pitanjima.

U najavljenom dnevnom redu bili su izvještaj o realizaciji Programske platforme SDA za period 2014.-2018. godina i prioriteti za naredni period. Izvjestioci su bili visoki državni i federalni funkcioneri iz SDA, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić.

Jedan od izvjestilaca je i predsjednik Savjeta SDA Selmo Cikotić. Šta su to oni izvjestili također je tajna, ali sjednica nije baš protekla mirno i bez visokih tonova.

Jedan visoki dužnosnik iz SDA na naše pitanje kako je moguće da nema zaključaka odgovorio sa „puno pitate“. Onda je pojasnio da bi to bio odgovor onih koji su organizirali ovu sjednicu.

Posljednja sjednica Predsjedništva SDA, prije ove misteriozne od 16. juna, održana je 13. maja, a zanimljivo je da na toj sjednici nije povučen javni ukor Šemsudinu Mehmedoviću poslaniku u PD PSBiH izrečen na sjednici 24. aprila.

Podsjećamo, iz članstva stranke isključeni su prvo Senad Šepić, a zatim i Salko Sokolović i Sadik Ahmetović koji su formirali Klub Nezavisni blok u PS BiH, dok je status Mehmedovića još uvijek nejasan. Nije s njima, ali nije ni u Klubu SDA.

Očekivalo se da Predsjedništvo SDA ipak donese konačnu odluku u slučaju Mehmedović ili povlačenje ukora ili isključenje iz SDA. No, iz ove stranke samo zid šutnje.

Zanimljivo je i da Predsjedništvo nije imalo nijedan zaključak u vezi sa optužnicom za nezakonita zapošljavanja kojom su obuhvaćena tri visoka funkcionera SDA generalni sekretar Amir Zukić, te potpredsjednici Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, kao i Esed Džananović, član IO SDA Centar.

I dok je Zukić od 17. februara u pritvoru njegove poslove u stranci obavlja Halid Genjac, predsjednik GO SDA. No, jasnijeg stava o Zukićevom statusu još uvijek nema, kao ni osude prijetnji Zukićevoj porodici nakon što je provaljeno na porodično imanje u Visokom gdje je ubijen njegov konj.

Dakle, bezbroj je tema koje se unutar SDA mogu i moraju razjasniti, ali za sada je sve na „šaputanju“ i naručivanju tekstova jednih o drugima, a nije ostala pošteđena ni dr. Sebija Izetbegović o kojoj je kritički počeo pisati medij blizak Aljoši Čampari, ministru unutrašnjih poslova FBiH.

Dr. Izetbegović našla se na odstrelu jedne struje unutar SDA, a nakon što su mediji počeli špekulirati da bi ona mogla biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, a što se nikako ne uklapa u plan Čampare da to bude Denis Zvizdić.

Jasno je da SDA osim tzv. odmetnute četvorke, problema u Tuzli, Tešnju i Krajini sve više ima problema i u, zasad, prividnom jedinstvu u Centrali.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: