GMF u znaku populizma i Fake News

19 06 2017

POLITIKA

Deseti put se u Bonnu na Global Media Forumu, koji organizuje Deutsche Welle, okupljaju novinari, političari i predstavnici civilnog društva. Očekuje se učešće 2.000 gostiju iz 130 zemalja.

“Prije deset godina ovdje u Bonnu je održan prvi Global Media Forum. Bilo je to relativno mirno vrijeme. Još nije bilo finansijske krize, krvavog raspadanja dalekih dijelova arapskog svijeta, nije bilo izbjegličkog talasa prema Evropi, nije bilo rata u Ukrajini, nacionalizam je bio sporedno pitanje, Donald Trump je imao televizijski show, nije bilo atomskih raketa, a o Brexitu je samo sanjala manjina”, izjavio je intendant Deutsche Wellea Peter Limbourg u uvodnom govoru.

Danas vladaju turbulentna vremena koja utiču na rad novinara, a posebno za medijske kuće koje program emituju za inostranstvo: „Postoji direktna veza između stepena nacionalnog ugnjetavanja i korištenja nacionalnih emitera”, kaže Limbourg.

Novinari se i dalje ne trebaju zalagati ni za jednu stranku nego za ljudska prava. U centru pažnje je korištenje informacija. Mediji moraju stimulisati razmjenu informacija i graditi mostove pomirenja. Trebaju to raditi i među naizgled nepomirljivim stranama i onda kada je to bolno. Limbourg je poručio despotima, autokratama i tiranima: „Slobodu mišljenja nećete moći suzbijati vječno. Ona je jača od vas. Onaj ko kao vladar ugnjetava slobodu štampe, kad-tad će biti smijenjen“.


Peter Limbourg, intendant DW

Limbourg je u govoru podsjetio na tehnološke promjene: „Da li slučajno ili ne, ali prije deset godina nije samo rođen naš Global Media Forum, nego je pronađen i iPhone, što je  develo do revolucije u korištenju medija. Onaj ko danas želi biti uspješan kao medijska kompanija, društvene mreže mora shvatiti kao samostalan medij.

„Promjene u novinarstvu su više nego tehničke”, tvrdi Limbourg. I mediji su se morali promijeniti – uočiti vlastite greške i reagovati na kritike. „Potrebno nam je manje tužnih priča o onom što ne funkcioniše. Potrebni su nam motivirajući izvještaji o onom što dobro funkcioniše i to širom svijeta“.

Različiti formati

U toku trajanja Global Media Foruma će biti održano 40 različitih manifestacija, od radionica do manifestacija u plenarnoj sali. Među učesnicima Global Media Foruma su generalni sekretar Evropskog parlamenta Klaus Welle, zamjenik direktora UNESCO Frank La Rue, poduzetnik i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, generalni sekretar Amnesty Internationala Salil Shetty, kao i jedna od osnivačica američke inicijative „Women's March“ Carmen Perez.

Vrhunac Global Media Foruma je dodjela nagrade Freedom of Speech Awards. Ovogodišnji dobitnik nagrade je White House Correspondents’ Association. Intendant DW prije nekoliko godina nije mogao ni očekivati da će DW nagradu dodijeliti jednoj novinarskoj organizaciji iz SAD. „Smatramo da je napad na slobodu medija i kada Donald Trump agresivno osudi medije da su gadni. Želimo skrenuti pažnju da sloboda štampe širom svijeta uvijek mora biti zaštićena jer je ona ključna za funkcionalnu demokratiju, a time i za poštovanje ljudskih prava”, kaže Limbourg.

Satira kao oružje


Učesnici iz više od 130 zemalja

Umjetnost, kultura i humor će ove godine na Global Media Forumu dobiti više mjesta. Norvežanka Maia Urstad je za GMF izradila projekat o temi raznovrsnost pri čemu je morala zaviriti u arhivski materijal 30 redakcija Deutsche Wellea. Fotograf Kevin McElvaney je predstavnik nove koncipirane varijante emocionalnig „The Mirror Project”.

Za muzički dio se pored ostalih brinu njemačka pjevačica Joy Denalane i Mai Khoi iz Vijetnama. Na Global Media Forumu će biti i smijeha. Satira neće samo apstraktno biti tretirana na panel diskusiji pod nazivom „Satira kao oružje”. Satira na konferenciji ima i svoje vlastito mjesto. Tim „Zambezi Newsa” iz Zimbabvea će na konferenciji biti zadužen za humor i zabavu.

„Mislimo da konferencija ubuduće neće funkcionisati samo na kognitivnom nivou. Potrebno je da daje inspiraciju na svim nivoima“, kaže direktor GMF Patrick Leusch i dodaje da su iz tih razloga nastojali da u konferenciju uključe i humorističke aspekte.

Za sve one koji nisu u prilici doći U Bonn, postoji mogućnost da GMF prate putem Live Streaminga.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: