Garaplija o “Ševama”: Od tihih likvidacija do prisluškivanja

19 06 2017

Feljton o političkim ubistvima: “Dani” 1998. godine: Šokantna zatvorska ispovijest bivšeg agenta AID-a (91)

U nastavku ispovijesti koju je u zatvoru Zenica dao uredniku „Dana”, a taj magazin je prenio u broju 85 od 28. septembra 1998. godine, bivši agent AID-a Edin Garaplija, u to vrijeme osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva i pokušaja otmice Nedžada Herende, nekadašnjeg pripadnika “Ševa”, o toj jedinici je rekao:

Prošli obuku 

– To je teroristička grupa (15 do 25 ljudi) koju je formirao Alija Delimustafić u maju ’92. godine. Od samog početka ih je vodio i davao im naloge Ugljen Nedžad, a sa njima su se koristili mnogi: od Asima Dautbašića, preko Joze Jozića, pa do Bakira Alispahića i Envera Mujezinovića, te Muslimovića i Jašarevića u armijskom vrhu. Grupa “Ševe” predstavljala je snajpersku terorističku grupu sastavljenu od bivših pripadnika KOS-a te specijalista iz Niša, kao i od zavrbovanih kriminalaca sa podebljim policijskim dosjeima, od kojih je i Herenda Nedžad jedan. Jedinica je prošla kroz kampove SIS-a u Metkoviću te iranski kamp na Pogorelici, gdje su obučavani za razne vidove terorističkih aktivnosti, od snajperskog dejstva pa do podmetanja eksplozivnih naprava i drugih vidova tihe likvidacije.

Herenda je nakon isljeđivanja priznao mnoge stvari. Naime, mi smo iskoristili ulazne podatke o njegovim aktivnostima koje nam je dao Ademović, a Herendi predstavili da ih dobijamo od Dragana Božića, jednog od pripadnika “Ševa”, za kojeg smo rekli da je takođe uhapšen. Herenda se potpuno otvorio, tako da u svojim iskazima potpuno potvrđuje naša saznanja te ih proširuje, najblaže rečeno, šokantnim i stravičnim priznanjima o svom učešću u terorističkoj grupi “Ševe”.


Ugljen, Dautbašić, Alispahić, Mujezinović, Muslimović, Jašarević: Važne karike u bivšem policijsko-vojno obavještanom vrhu

Napomenut ću samo snajperisanje po pripadnicima brigade Mušana Topalovića Cace i združenim snagama Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova, što je imalo za cilj izazivanje sukoba širih razmjera, a što je izazvalo direktno slabljenje odbrambene moći branilaca grada, zatim pokušaj atentata na Ismeta Bajramovića Ćelu kao jednog od ratnih komandanata, a koji je u jednom momentu zasmetao Bakiru Alispahiću, te sigurno najšokantnije priznanje – pokušaj atentata na tadašnjeg načelnika štaba Armije Bosne i Hercegovine, generala Halilovića.

Specijalni dosjei 

Pri tom pokušaju atentata, igrom slučaja, Halilović nije stradao, ali su stradali njegova supruga i njen brat. “Ševe” su, preko tehnike koju im je dao Enver Mujezinović, vršili neovlašteno prisluškivanje mnogih zvaničnika i članova najviše izvršne i političke vlasti Bosne i Hercegovine, i formirali specijalne dosjee o mnogim političarima. Herenda je naveo par dosjea – Zlatka Lagumdžije, Harisa Silajdžića.


Delimustafić: Formirao jedinicu

“Ševe” su imale niz izvora finansiranja: jedan glavni je išao preko specijalne kase Bakira Alispahića, odakle je Ugljen, uz znanje Alispahića, podizao ogromne sume novca, a novac u specijalnu kasu se slijevao iz kriminalnih izvora, trgovine drogom, prikupljanja finansijskih sredstava u inostranstvu. Herenda je u toku istrage spominjao akcije pranja novca preko Hajrudina Šumana, bivšeg direktora “Pošte”. Potom je dao iskaz o prikupljanju donacija na kojima je lično radio, a za šta su ga ovlastili Alispahić i Ugljen, a iste im direktno donosio na ruke. Zatim Herenda govori o Faiku Kuloviću zvanom Inžinjer, koji je pripremao injekcije sa specijalnim mehanizmima za ubrizgavanje, koje su bile napunjene cijankalijem – prenijeli su “Dani” Garaplijin odgovor na pitanje “Ko su Ševe”, a u nastavku je govorio o atentatu na porodicu generala Sefera Halilovića:

– “Ševe” su sve akcije postavljanja terorističkih naprava radile preko svog pripadnika poznatog pod nadimkom Makedonac. Plan akcije je bio jednostavan: postaviti ispod terase takvu jednu napravu, a zatim ostaviti par tragova koji bi eventualnu istragu odveli u krivom smjeru. Eksplozivna naprava je bila od plastičnog eksploziva i ona je aktivirana daljinski sa susjedne zgrade, dakle – po viđenju cilja.

General Halilović je imao prije toga telefonski razgovor u kom se najavio da će doći kući, razgovarao je sa suprugom. Međutim, sretna okolnost i zadrška usput su mu spasili život. U međuvremenu, zajedno sa njegovom suprugom je na terasu izašao njen brat, koji je stasom i vjerovatno činjenicom što je imao na sebi – koliko se sjećam po iskazu Herende – maskirnu uniformu, podsjetio na Halilovića, tako da su pripadnici ove terorističke grupe mislili da je to general i pristupili aktiviranju eksploziva.


Halilović: Igrom slučaja nije stradao

Direktni rukovodilac grupe bio je Nedžad Ugljen, a Herenda smatra da je politička inicijativa i podrška za ovu akciju išla od Bakira Alispahića i Fikreta Muslimovića. “Ševe” su vršile sistematsko praćenje cilja, u ovom slučaju generala Halilovića, vršili su nadziranje njegovih telefona, pripremali više mogućih varijanti likvidacije, od kojih su se odlučili za postavljanje bombe.

U ovoj akciji je učestvovala trojka: Herenda, Božić Dragan i Makedonac, koji je pripremio eksplozivnu napravu. Da bi sve prikrili, plasirali su informaciju da je bilo granatiranje, da je “maljutkom” pogođen stan, a u svrhu toga su razvukli kabl od “maljutke” i donijeli neke krhotine, tako da su to rasporedili okolo i to je trebalo da navede istragu da je to sa srpske strane raketirano, da je navođena raketa pogodila stan. Inače, sva priznanja Herende su fonetski dokumentovana i proslijeđena odmah direktno direktoru Ademoviću – izjavio je Garaplija za “Dane” od 28. septembra 1998. godine.


Bajramović: Pokušali ga ubiti

O Ismetu Bajramoviću Ćeli

– Pronađena je specijalna snajperska puška s prigušivačem i optikom kojom je vršen atentat i na Ismeta Bajramovića Ćelu na Ciglanama. Herenda je rekao da je to učinio, čini mi se, njegov rođak ili rođak njegove žene, ne mogu se sjetiti imena, koji je bio sa njim u jedinici. On je odbijao da kaže da je on to učinio, iako je puška kojom je ovaj gađan nađena kod njega – ispričao je Garaplija 1998. godine.

O sebi i pretpostavljenima: Obavljao sam stranački zadatak

– Obavljao sam stranački zadatak unutrašnje kontrole rada SDB-a, te lociranje destruktivnih kriminogenih žarišta i neprijateljskih obavještajnih proboja, a za šta sam izvještaje podnosio Mustafi Hafizoviću, funkcioneru Stranke demokratske akcije. Sa Bakirom Alispahićem nikad nisam imao direktne kontakte i dodire. Ugljen me je počeo odmah gaziti i zazirati od mene. Sa Irfanom Ljevakovićem sam razmjenjivao neke informacije, ali mislim da smo u suštini zazirali jedan od drugog. Pokušao sam mu lično, a i preko nekih zajedničkih političkih prijatelja, skrenuti pažnju na manipulisanje Alispahića i Ugljena sa njim, ali mislim da me nije uzeo ozbiljno. Što se tiče Mujezinovića, od njega smo svi redom zazirali, sem Alispahića i Ugljena, jer smo znali za njegovu još aktivnu vezu sa KOS-om, tajnom srpskom policijom, koju je ostvarivao preko svog mentora Fikreta Muslimovića – tvrdio je Garaplija u ispovijesti “Danima” prije 19 godina.

(Sutra o Ugljenu, Ademoviću, AID-u, Alispahiću, paralelnim sistemima, kontaktima)

Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: E. D. A. 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: