Tužbu protiv Trumpa potpisalo oko 200 članova Kongresa

14 06 2017


Foto:Arhiv/Fena/Xinhua

Blizu 200 demokrata u američkom Kongresu potpisalo je tužbu protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog, kako navode, primanja isplata od stranih vlada putem njegovih kompanija. Zastupnici krive Trumpa za kršenje ustava i primanje dara bez saglasnosti Kongresa.

Ovo je najveći broj zakonodavaca koji tuže predsjednika SAD u historiji, prenosi BBC. Slične tužbe podnose i državni službenici te poslovni ljudi.

Bijela kuća odbacuje optužbe. Portparol Sean Spicer je rekao da su iza svega politički i stranački razlozi. Ministarstvo pravde nije komentiralo ovu tužbu, al je ranije navelo da je neustavno tužiti predsjednika u „privatnom kapacitetu“. Najmanje 30 senatora i 166 kongresmena je potpisalo tužbu. Oni kažu da Trump nije tražio saglasnost Kongresa niti za jednu isplatu koju su njegovim kompanijama prebacile strane vlade od kada je postao predsjednik.

“Predsjednik Trump je u sukobu interesa sa najmanje 25 država, a čini se da on koristi svoju ulogu predsjednika da poveća svoje profite”, rekao je kongresmen John Conyers, prenosi Reuters.

Trumpovo poslovno carstvo obuhvata više od 500 kompanija, uključujući hotele, golf terene i stambene zgrade od kojih mnoge posluju sa stranim vladama. Kada je preuzeo dužnost, Trump je kontrolu na poslovnim carstvom prebacio na fondaciju kojom upravljaju njegovi odrasli sinovi.  Pravni zastupnici predsjednika tvrde da se zakon ne odnosi na situaciju u kojoj je Trump te da zabrana primanja poklona od stranih vlada “ne obuhvata plaćanje hotelskih soba“.

Izvor: Federalna.ba / FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s




%d bloggers like this: