Rusmir Mesihović sa milionima KM pobjegao iz BiH?

14 06 2017

Da li je i uz čiju pomoć Rusmir Mesihović sa članovima porodice napustio Bosnu i Heresegovinu te zbog čega je dojučerašnji direktror Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo utočište našao u jednoj od zemalja Evropske unije?

Pretpostavlja se da će mu novac (a riječ je milionskom iznosu) kojeg je iznio iz zemlje omogućiti i dobijanje stalnog boravka u toj zemlji.

Naime, prema provjerenim informacijama Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu o financijskom poslovanju UKCS-a i navodnim brojnim zloupotrebama i kriminalnim radnjama u oblasti finacija, pogotovo nepravilnostima oko tendera.

Postavlja se pitanje zbog čega su sudski organi čekali da Mesihović sa tolikom novcem napusti zemlju pogotovo ako se zna da su imali vjerodostojne podatke o njegovnoj enormnoj imovini, kako u Sarajevu, tako i Republici Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

Mesihović je u posljednjem imovinskom kartonu prijavio “stan za odmor i rekreaciju“ vrijedan 151.000 KM. Prema podacima Općinskog suda u Sarajevu, od 2005. godine posjeduje i apartman na Bjelašnici. Prema sudskoj dokumentaciji vlasnik je Poliklinike “Mesihović“.

Podsjetimo, na općim izborima 2014. godine Mesihović je ispred SDP-a izabran u Parlament FBiH. Postavljen je za generalnog direktora UKCS-a početkom 2015. godine, a 07.12. podnio je neopozivu ostavnku na ovo mjesto.

Prema zvaničnim podacima, dug UKCS-a još u oktobru je dosegnuo skoro 95 miliona KM, a zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima, koje premašuju čak 73.181.823 marke. Uzme li se u obzir da u ovom finansijskom izvještaju nisu uračunati novembar i decembar, prema procjenama, dugovanja ove bolnice premašilo je 110 miliona KM na kraju prošle godine, zbog čega je funkcioniranje najveće bolnice u BiH dovedeno u pitanje.

Ovi finansijski podaci došli su u vrijeme kada se ispituje zbog čega je došlo do velike informacione havarije u Kliničkom centru, pri čemu su uništeni podaci o poslovanju, baš u periodu kada je dug drastično povećan. Naime, od februara, kada je na poziciju direktora došao Rusmir Mesihović, do oktobra povećan je za više od 40 miliona maraka!

Samo nekoliko dana nakon odlaska Mesihovića u javnost je procurila informacija o nestanku elektronskih podataka o višemjesečnom poslovanju ove ustanove.

Podaci najvjerovatnije svjesno uništeni, s obzirom na to da instalirani informacioni sistem skoro u potpunosti onemogućava potpuni nestanak podataka. Nije isključeno, a to treba pokazati opsežna istraga, da je uništenje podataka o finansijskom poslovanju povezano s drastičnim povećanjem dugova.

No, činjenica da se sve dešava kada na površinu isplivavaju katastrofalne dubioze najveće zdravstvene institucije u BiH, baca dodatnu sumnju na događaj te traži ozbiljno preispitivanje uloge bivšeg rukovodstva, u prvom redu direktora Rusmira Mesihovića, koji je iznenada podnio ostavku – a onda ekspresno i napustio zemlju.

Izvor: TVSA.BA / NEWSBLIC,
14.06.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: