Prije 46 godina: Tito pomilovao njemačkog novinara osuđenog za špijunažu

14 06 2017


Josip Broz Tito i Hans-Peter Rullmann (wiki)

Kada je 14. juna 1971. godine Josip Broz Tito potpisao ukaz o pomilovanju njemačkog novinara Hans-Petera Rullmanna bio je, barem formalno, kraj slučaja koji je dugo opterećivao odnose tadašnjih država SR Njemačke i SFR Jugoslavije.

Hans-Peter Rullmann, rođen u Hamburgu 1934. godine, još od kraja ‘50-ih radio je kao dopisnik njemačkog lista Der Spiegel iz bivše Jugoslavije.

Uhapšen je 10. marta 1970. pod optužbom za vojnu špijunažu, a 28. septembra iste godine izveden pred Vojni sud u Beogradu.

Presuda je izrečena 6. januara 1971. godine: Njemački novinar osuđen je na šest godina zatvora i pored burnih protesta vlasti u Bonnu.

Nakon izvjesnog vremena pokazalo se da je hapšenje Rullmanna bio dio intrige koju je vodio tadašnji jugoslovenski ministar unutrašnjih poslova Radovan Stijačić, tvrdolinijaš koji će kasnije biti isključen iz Saveza komunista zbog prosovjetskih stavova.

Zato je predsjednik Tito 14. juna 1971. pomilovao Rullmanna koji se vratio u Njemačku i počeo još kritičnije baviti problematikom komunističkih država istočne Europe s posebnim osvrtima na Jugoslaviju.

Pružao je veliku podršku hrvatskim pravašima predvođenim Dobroslavom Paragom i kosovskom odboru za ljudska prava Adema Demaqija.

Hans-Peter Rullmann umro je u Hamburgu 29. januara 2000. godine.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: