Od građanskog koncepta BiH strahuju ksenofobične etničke politike

14 06 2017

Vehid Šehić

Bez individualnih ljudska prava koje su temelj EU ne možemo pristupiti EU. Zašto se boje građanskog koncepta? Sa građanskim konceptom neće se moći stvarati ksenofobična entička društva koja danas postoje pa se s njima može manipulisati. Kada smo u Tuzli formirali Forum građana, jasno smo rekli da se borimo za decentralizovanu građansku BiH, pod uslovom da nijedan dio njene teritorije ne može neko smatrati svojom teritorijom. Znači, nikada za unitarnu a uvijek za decentralizovanu građansku državu i ne samo u političkom smislu nego i ekonomski decentralizovanu, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Vehid Šehić predsjednik “Foruma građana”Tuzla.

VIJESTI.BA: Pojedini zvanični su kontinuitetu se pozivaju Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, i dovode u pitanje čas održavanje izbora, čas implementaciju izbornih rezultata 2018. Postoje li mehanizmi implemetnacije izbornih rezultata ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona?

ŠEHIĆ:Pošto je Ustavni sud proglasio neustavnim određene odredbe izbori se mogu provesti, ali kako implementirati izborne rezultate. Sigurno se neće moći izabrati Dom naroda federalnog parlamenta, neće se moći izabrati predsjednik i potpredsjednik FBiH, Vlada FBiH i neće se moći konstituisati Dom naroda državnog parlamenta, a onda imamo blokadu funkcionisanja države, i to je tako po zakonu ako se poštuju odluke Ustavnog suda. Sličnu situaciju vidimo sa gradom Mostarom gdje je Sud proglasio neustavnim odredbe kada je u pitanju vrijednost glasa i nemamo izbore u Mostaru. U državi u kojoj nema vladavine prava sve je moguće. Međutim pošto se radi o Izbornom zakonu odluka se mora implementirati, ali ne na način kako to predlaže HDZ.

VIJESTI.BA: U javnosti je namenut dojam da implementacija presude znači ispunjavanje HDZ-ovih prijedloga.  

ŠEHIĆ: Ne. Ustavna je odredba da se iz svakog kantona bira po jedan delegat a broj drugih ovisi popisu stanovništva. Ustav FBiH bazira se na popisu stanovništva iz 1991.godine a ovaj prijedlog izmjena zakona govori o posljednjem popisu koji je bio 2013.godine. Tako da bi se implementirala odluka potrebno je prethodno promijeniti ustav FBiH, kako bi se omogućilo da se na drugi način po drugom metodu, vrši popuna Doma naroda. Međutim u Ustavu također stoji da iz svakog kantona mora biti najmanje po jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda. Prijedlog HDZ isključuje čak tri kantona, gdje žive Hrvati a ne u dovoljnom procentu kako to misli HDZ i oni po tome ne bi imali svoje delegate. Iz sarajavskog kantona gdje prema zadjem popisu živi 17.500 Hrvata neće imati nijednog delegata, ili unsko-sanski kanton.Tako isto Bošnjaci ne bi mogli imati također u tri kantona delegate u Domu naroda a isto se odnosi i na delegate iz reda srpskog naroda.

Sa druge strane, ono što je politički licemjerno jeste da HDZ pozivajući se na diskirminaciju, ne hrvatskog naroda nego po njihovom mišljenju diskriminaciju HDZ-a, koji se krije iza hrvatskog naroda, imate da oni u okviru svog prijedloga, različito vrijednuju Hrvate iz tuzlanskog kantona, posavskog, zeničko- dobojskog u odnosu na hercegovačko- neretvaski kanton ili zapadno-hercegovački kanton. Tako Hrvati iz tri kantona mogu delegirati samo jednog.

VIJESTI.BA: Smatrate da HDZ-ovi prijedlozi ne mogu zadovoljiti uslove za provođenje presude Ustavnog suda.

ŠEHIĆ: Apsolutno ne mogu. Ali postoji još jedan problem. Ja kao građanin, koji se zalaže za građansku BiH, koja mora biti decentralizovana a nikako unitarna, smatram da čitavi taj prijedlog nije prijedlog koji treba da zaštiti hrvatski narod nego HDZ. Ovakvim prijedlozima je dovedena u pitanje iskrenost HDZ-a. Za mene kao građanina je apsolutno nevažno koliko ima procenata iz reda hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda. Oni su po Ustavu ravnopravni na čitavoj teritoriji, na što se HDZ vrlo često poziva a neki iz bošnjačkog korpusa kažu da ako Hrvata bude ispod 10 posto bit će manjina. Neće nijednog naroda biti manjina bez obzira koliko ga ima, ali taj isti HDZ kada je u pitanju hrvatski korpus neke Hrvate svrstava u manjinu. Tada mu je jako bitan procenat koliko ih ima u kojem kantonu, tako da ovdje vlada jedna neprincipijelnost i to je dokaz da se politika vodi isključivo iz ličnih razloga a ne zbog interesa građana i naroda koji ovdje žive.

VIJESTI.BA: U BiH imamo taj stalni sukob između etničkog i građanskog principa u okviru samog Ustava i zakonskih odredbi. Da li je logično da u procesu EU integracija i prudruživanja EU kao jednoj zajednici građanskih država, promjene Ustava i zakona idu u tome pravcu a ne u pravcu jačanja etničkih principa.

ŠEHIĆ: Ovdje vlada politička filozofija 19 vijeka jer sve se bazira na etničkom principu. Zaboravlja se činjenica da je nosilac suvereniteta građanin.

VIJESTI.BA: Da, ali ovdje je građanin desubjektiviziran.

ŠEHIĆ: Apsoluto i to je protivprirodni i protivbožji zakon jer govorimo o ljudskim bićima. Nije Bog stvorio nacije ali jeste čovjeka kao ljudsko biće. U svim međunarodnim dokumentima se kaže da je svako ljudsko biće jednako u pravima po rođenju a građaninu se ostavlja da izabere koji god hoće identitet, pa to može biti i etnički ili višestruki identiteti koji danas postoje u našim životima. Negirati čovjeka kao biće za mene je neprihvatljivo.

VIJESTI.BA: Zašto je teško objasniti da sa nekim etničkim pravnim principima, koji zapravo i nisu pravni princpi jednostavno ne možemo biti dio EU.

ŠEHIĆ: Ne možemo biti zato što je naš Ustav diskriminatorski. Zato što negira individualna ljudska prava a to je temelj EU. Bez individualnih prava nema ni kolektivnih, a vrlo često se kolektivnim pravima ugrožavaju individualna. Nikad individualno pravo ne može ugroziti kolektivno, a kolektivno individualna može. To je dakle diskirminacija. Ja kao građanin koji sam kazao da sam etnički neopredjeljen imam sve obaveze prema državi kao građanin ali nemam sva prava kao građanin. Da li mi sa takvom diskriminacijom možemo ići u EU kada znamo šta su evropske vrijednosti? Ali kada živite u zemlji gdje je na seceni anti antifašizam i gdje se veličaju stvari koje je čitav svijet osudio, to je samo dokaz da u politici našoj ni morala ni etičkih normi nema.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste evropske vrijednosti. Vidimo da neki prijedlozi koji uopšte nisu evropski nego su suprotnost toga, nameću kao evropski. Kako objašnjavate to?

ŠEHIĆ: To je čuvanje vlastite pozicije. Godinama tvrdim da nacionalne stranke ne štite interese svojih naroda nego isključivo svoje lične interese, zanemrajući opšte interese svog ali i drugih naroda koji žive u BiH. Tu postoji doza straha i zato se u BiH stalno reprodukuje kriza jer ova vlast nije sposobna da ponudi blo kakvo rješenje kako izaći iz ekonomske, socijalne i moralne krize.

VIJESTI.BA: Često ističete da treba raditi na građanskom konceptu BiH. Zašto je taj koncept stigmatiziran i pod neutemeljenim optužbama za unitarizam i neku velikobošnjačku dominaciju?

ŠEHIĆ: Zašto se boje sa građanskog koncepta? Jer sa građanskim konceptom neće se moći stvarati ksenofobična entička društva koja danas postoje pa se s njima može manipulisati. Kada smo u Tuzli formirali Forum građana, jasno smo rekli da se borimo za decentralizovanu građansku BiH, pod uslovom da nijedan dio njene teritorije ne može neko smatrati svojom teritorijom. Znači, nikada za unitarnu a uvijek za decentralizovanu građansku državu i ne samo u političkom smislu nego i ekonomski decentralizovanu. Dakle gore pomenuto je samo jedna teza. Možda neko iz bošnjačkih krugova to želi. Međutim kao što HDZ nekima kaže da to nisu pravi Hrvati to će vam isto bošnjačke elite reći za neke Bošnjake. Ali svjesni su da tome polako dolazi kraj, da građani ipak počinju misliti svojom glavom a rezultat njihovih politka je odlazak mnogih iz ove države jer od svojih “zaštitnika” nisu ništa dobili, osim želje da napuste državu.

Razgovarao: Nihad Hebibović

Izvor: Vijesti.ba,
13.0.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: