EU pokreće prekršajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke

14 06 2017

Evropska komsija odlučila je danas da pokrene prekšajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbjeglica.

Evropski komesar zadužen za migracije Dimitris Avramopulos kaže da se Evropska komisija odlučila na ovaj korak posle gotovo godinu dana pozivanja na solidarnost i ispunjavanje zakonskih obaveza o relociranju izbjeglica koje sa nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

Ove tri zemlje nisu ništa uradile po tom pitanju. Mađarska se nije ni obavezala da će preuzeti izbjegle, niti je ikoga prihvatila. Poljska se obavezala, ali nije prihvatila nikoga, a Češka ništa nije uradila u posljednjih godinu dana“, poručio je komesar Avramopulos na konferenciji za štampu, održanoj u okviru zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu.

U Evropskoj komisiji navode da je većina zemalja članica EU pokazala da je relokacija izbjeglica moguća uz političku volju.

Od janura do danas premješteno je preko oko 10.300 izbjeglih iz kampova u Grčkoj i Italiji, što predstavlja gotovo isti broj premještenih tokom cijele 2016. godine. Među zemljama koje su prihvatile najveći broj izbjeglica u EU, navode se Njemačka, Francuska i Švedska.

Kada govorimo o EU, ne govorimo samo o dobrobitima iz fondovima i zajedničke bezbjednosti, već govorimo i o solidarnosti i dijeljenju problema i teških trenutaka“, naglasio je komesar Avramopulos.

On je izrazio nadu da će Mađarska, Poljska i Češka u periodu koji slijedi promijeniti svoje pozicije oko prihvata izbjeglica. Kao pozitivne primjere promjene politike u oblasti migracija, Avramopulos je pomenuo Austriju i Slovačku koje su se poslije dužeg vremena obavezale na prihvat određenog broja izbjeglih.

TANJUG / AGENCIJE

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: