Za negiranje genocida ubuduće 10 godina zatvora

13 06 2017

 

Negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti ubuduće bi se u Bosni i Hercegovini moglo kažnjavati zatvorskom kaznom. To je predviđeno, prijedlogom izmjena krivičnog zakona kojeg je danas utvrdilo Vijeće ministara. Također, uvode se i kazne od najmanje jedne godine za širenje mržnje na internetu.

Ukoliko Zakon prođe parlamentarnu proceduru, svi oni koji negiraju genocid i zločine protiv čovječnosti ubuduće bi mogli na izdržavanje dugogodišnje kazne zatvora, do 10 godina.

Otpor za usvajanje ovog zakona, može se očekivati od Dodikovog SNSD-a u Domu naroda, gdje koalicija okupljena oko SNSD-a ima većinu u srpskom klubu. No to bi eventualno značilo pozivanje na vitalni nacionalni interes, što bi um konačnici značilo da je vitalni interes Srba negiranje genocida i zločina. Sam Dodik, genocid u Srebrenici je priznao 2008. godine u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Nekoliko godina nakon toga, Dodik mijenja ploču, i u svakoj prilici negira genocid. Posljednji u nizu negiranja genocida i zločina bio je Dodikov istup po pitanu zabrane udžbenika iz Federacije u kojima se nalaze lekcije poput “opsade Sarajeva” i “genocida u Srebrenici”.

Do montiranja ovog priloga Dodik se nije oglasio. Treba napomenuti da je izmjena krivičnog zakona usklađena sa Deklaracijom Vijeća Evrope. Osim negiranja genocida, biće kažnjivo i širenje mržnje na internetu.

Izmjene predviđaju i mogućnost vanzatvorskog izdržavanja kazne osuđenicima državnog zatvora uz elektronsku narukvicu, uz uslov da je kazna zatvora manja od jedne godine.

Izvor: TV1.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: