Ured ministrice Pendeš naručio limuzine vrijedne 200 000 maraka

13 06 2017


Marina Pendeš

SARAJEVO – Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici Boris Jerinić i Sead Jusić uskoro će se voziti u novim službenim limuzinama, koje će biti plaćene sredstvima poreskih obveznika s oko 200. 000 KM.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, tender za nabavku vozila već je raspisan, a 4. srpnja komisija MO BiH odlučiće kojem će isporučiocu povjeriti posao nabavke novih vozila. Podsjećamo da je loša situaciju u samom sistemu odbrane, te da se vojska hrani loše, jednolično, i to najviše konzerviranom hranom.

Boris Jerinić potvrdio je za “Nezavisne” da vozila uskoro stižu. On kaže da je sve urađeno u skladu sa zakonom i već utvrđenim Pravilnikom Savjeta ministara BiH.

“Točno je da se radi o vozilima za ministra i dva zamjenika, a po odluci koju je ranije usvojio Savjet ministara. Za vozilo za ministricu Pendeš planirano je najviše 100.000 KM, a za zamjenike najviše po 50.000 KM”, pojašnjava Jerinić.

Na pitanje zašto uopće nova vozila i zašto ovako skupa, odgovorio je da je stara trebalo da zamijene još prije dvije godine.

“Nismo to uradili tada, sada smo planirali za ovu godinu. Moje je vozilo prešlo oko 350.000 kilometara, dakle to su vozila nabavljena 2011. i već im je šesta godina”, kaže Jerinić.

Ali i u ovom slučaju postavlja se pitanje etičnosti odluka bh. političara.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović smatra da Ministarstvo obrane BiH pod hitno mora da riješi neka statusna pitanja vojnika i podoficira kako bi se spriječio njihov odlazak iz vojne službe, a posebno ga brine problem u vezi s ishranom profesionalnih vojnih lica, za koji upozorava da je na granici kolektivnog kršenja ljudskih prava.

“Situacija u vezi s ishranom profesionalnih vojnih lica jako je loša jer sistem javnih nabavki ne funkcionira”, rekao je Šiljegović, ističući da rješenje ovog problema podrazumijeva niz aktivnosti više institucija, u prvom redu Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Šiljegović navodi da na pojedinim lokacijama profesionalna vojna lica i po 10 dana dobijaju konzerviranu hranu. On je upozorio da postoje lokacije na kojima se radi s opasnim materijama, a na kojima uopšte nema mliječnih proizvoda, iako po zakonu ljudi koji rade s tim materijama treba redovno u ishrani da dobijaju mlijeko.

Parlamentarni vojni povjerenik u izvještaju za prošlu godinu ukazao je i na problem starih i istrošenih vojnih vozila u Oružanim snagama BiH, koja se upotrebljavaju u javnom saobraćaju i predstavljaju opasnost za sve.

Vozila su prosječno starija od 27 godina, i bez obzira što dobijaju papire da su tehnički ispravna – dovode u pitanje sigurnost u prometu”, istakao je on.

Uz problem ishrane pripadnika Oružanih snaga BiH dio izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu posvećen je i problemu nedostatka uniformi.

Izvor: Dnevnik.ba / Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: