Tužilaštvo Den Haaga: Milošević pokretač, Stanišić i Simatović primjenili zločinački plan

13 06 2017

Milošević je bio pokretačka snaga zločinačkog plana, a primjenu je povjerio Stanišiću i Simatoviću – kazao je Stringer


Foto: Arhiv

U uvodnoj riječi na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju u Haagu, tužioci su optužene označili kao “ključne učesnike” u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog protjerivanja nesrba s teritorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i u BiH. Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistvima, deportacijama i prisilnim premještanjem hrvatskih i muslimanskih civila.

Prema optužnici, Simatović i Stanišić su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova terotorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Tužilac Douglas Stringer kazao je da je zločinačko udruženje s proljeća 1991. “osmislio” i predvidio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, koji je za primjenu na terenu zadužio svoje ljude od povjerenja – Stanišića i Simatovića.

Pokretačka snaga

Milošević je bio pokretačka snaga zločinačkog plana, a primjenu je povjerio Stanišiću i Simatoviću – kazao je Stringer.

Optuženi su, po tužiocu, kao i Milošević i drugi saučesnici, bili od početka svjesni da se bez progona nesrpskog stanovništva činjenjem zločina ne može postići objedinjavanje i etnička homogenizacija teritorija koje su u Hrvatskoj i BiH označili kao srpske.

Miloševićevu ideju da, usljed raspada Jugoslavije, “svi Srbi žive na teritoriji koju kontrolišu Srbi”, Stanišić i Simatović su sprovodili uspostavljanjem srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj i BiH, te formiranjem njihovih snaga.

Kao saučesnike u zločinačkom udruženju u Hrvatskoj, Stringer je naveo Milana Babića, “koji je to i priznao”, Milana Martića, Gorana Hadžića, Radoslava Stojčića-Badžu, Vojislava Šešelja, Željka Ražnatovića-Arkana, generale Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića.

– Komunikacija i koordinacija među njima išla je preko Stanišića i Simatovića – istakao je tužilac.

U skladu s proklamiranim ciljem, Stanišić i Simatović su, kao moćni zvaničnici Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije “omogućili zločine” u Hrvatskoj i BiH time što su organizirali, logistički podržavali i “usmjeravali” srpske snage koje su zlodjela činile.

Zločini su bili namjera Stanišića i Simatovića – tvrdio je Stringer, istaknuvši da su pune četiri ratne godine stajali iza srpskih jedinica koje su na terenu nasilno, ubistvima, nasumičnim pritvaranjem, pljačkom, silovanjima, depotacijama, prognale desetine hiljada Hrvata i Muslimana.

Kao “jedinice SDB Srbije” koje su počinile brojne zločine, zastupnik optužbe izdvojio je “Frenkijevce” koji su kasnije prerasli u “Crvene beretke“, odnosno Jedinicu za specijalne operacije, zatim Srpsku dobrovoljačku gardu pod komandom Željka Ražnatovića-Arkana i “Škorpione“.

– Optuženi su odlučivali gdje će, kako i kada biti angažirane te jedinice, koje su operisale tajno, kako bi se prikrila Miloševićeva ruka – rekao je tužilac.

Prema rječima tužioca, Stanišić je, preko Simatovića koji je na terenu sprovodio njegove instrukcije, u posebnim kampovima u Hrvatskoj i BiH formirao, obučio i naoružao jedinice lokalnih Srba, koje su zatim, pod njihovom kontrolom, učestvovale u operacijama etničkog čišćenja.

Etničko čišćenje vršila JNA

Sam Simatović, kako je kazao tužilac, potvrdio je to pred Miloševićem tokom proslave godišnjice Jedinice za specijalne operacije (JSO) 1997. a snimak govora biti će pušten tokom suđenja.

Etničko čišćenje, prema tužiocu, sprovodila je 1991.-1992. Jugoslovenska narodna armija (JNA), pošto su Kadijević i Adžić saveznu vojsku “stavili u službu zločinačkog udruživanja” i “pretvorili u srpsku borbenu silu”.

U nastavku uvodne riječi, tužioci će govoriti o zločinima u BiH koje su počinile snage pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Poslije prvog suđenja prvostepeno Vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće je usvojilo 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen, javlja Birn, prenosi Fena.

Izvor: Oslobođenje.ba,
13.06.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: