Potreban jak i nezavisan javni servis

13 06 2017

DVODNEVNA KONFERENCIJA


Brojni paneli održani prvog dana konferencije

Prvi dan konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini“ završen je danas panel diskusijama na kojima su obrađene teme trenutnog političkog uređenja za javne servise te samoodrživosti javnog radiotelevizijskog sistema u BiH, dok se svim učesnicima konferencija kao i gledateljima BHT1 direktno iz Strazbura obratila i članica Evropskog parlamenta, Tanja Fajon.

U svom obraćanju, Fajonova je istakla da je gašenje javnog radiotelevizijskog servisa u Bosni i Hercegovini je za Evropski parlament neprihvatljivo.

– Stanje javnog servisa će svakako značajno usporiti proces prijema BiH u EU. Ako se neke stvari uskoro ne promjene, mi ćemo morati poduzeti neke ozbiljnije korake – rekla je Fajonova te dodala da je sramno da od vlasti u Bosni i Hercegovini nije dobijen nijedan odgovor na direktne upite evropskih institucija.

Na panel diskusiji o trenutnom političkom uređenju za javne servise, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava, Nils Muižeineks, rekao je da potreba za jakim i nezavisnim javnim servisom nikad nije bila veća dok je generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU), Ingrid Deltenre, naglasila da Bosna i Hercegovina ne treba kopirati bilo koji evropski model javnog servisa, već na osnovu najboljih evropskih praksi i iskustava ustanoviti sopstveni model. Međunarodni ekspert za slobodu izražavanja i regulaciju u oblasti medija, dr. Juan Barata Mir, naveo je da čak i najbolji zakon neće obezbijediti institucionalnu autonomiju javnog servisa već da je za tako nešto potrebna politička kultura. Članica Odbora stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Vijeća Evrope u ime Bosne i Hercegovine, Hedina Sijerčić, iskoristila je priliku da posebno istakne činjenicu da nijedan medij u BiH nema sadržaj koji se saopštava na jezicima nacionalnih manjina i da je to potrebno posebno regulisati.

Učesnici posljednje panel diskusije o temi “Samoodrživost javnog radiotelevizijskog sistema u BiH“ koju je moderirao savjetnik Evropske radiodifuzne unije (EBU), Boris Bergant, bili su generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, zamjenik generalnog direktora RTRS-a, Srđan Džajić, urednik informativnog programa Federalne televizije, Željko Tica, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, Ivan Vukoja, zastupnica u Parlamentarne skupštine BiH, Hanka Vajzović, te voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope, Patrick Penninckx. Učesnici su se usaglasili da se trenutni Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine iz 2005. godine ne provodi, da nije adekvatan te da ga je potrebno hitno mijenjati.

Konferencija će se nastaviti sutra u 9 sati panel diskusijom o temi “Prijedlozi za javni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini“, a u 12 sati i 30 minuta se očekuje saopštavanje finalnih zaključaka.

Konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” održava se na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari te u saradnji sa Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija. Konferencija je u zgradi BHRT-a okupila više od 100 najrelevantnijih ljudi za opstanak javnog servisa u Bosni i Hercegovini koji će razgovarati o finansijskim, pravnim, etničkim i političkim izazovima sa kojima se javni servis susreće te prijedlozima za njegovo daljnje djelovanje i opstanak.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: