Hasanu Čengiću zabranjen ulazak u Saudijsku Arabiju?!

12 06 2017

Skandal: Predsjedniku Sabora IZBiH odbijen zahtjev za vizu


Čengić: Prvi predsjednik Sabora koji ne može na hodočašće

Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u BiH, nije dobio vizu za odlazak u Saudijsku Arabiju, gdje je nedavno htio otputovati na umru. Kako je potvrđeno „Avazu“ iz izvora koji su željeli ostati anonimni, Čengić je htio putovati na umru od 23. maja do 5. juna, kada je hodočašće vjernika iz BiH u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta IZBiH i okončano.

Crna lista 

Saznajemo da je Čengić odbijenicu za dobivanje vize dobio prvenstveno stoga što se on nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Imajući u vidu da SAD i Saudijska Arabija imaju dobru saradnju, onda odluka saudijskih vlasti da spriječe ulazak Čengića u njihovu zemlju nije nimalo začuđujuća.

Čengić se na nesuđeno putovanje u Saudijsku Arabiju pripremao u jeku potpisivanja inicijative za njegovu smjenu, koju je uz zahtjev za vanrednu sjednicu Sabora do sada potpisalo 58 sabornika Sabora IZBiH.

Vjerovatno su i ove informacije i saznanja doprinijeli tome da se saudijske vlasti, osim činjenice što je Čengić na crnoj američkoj listi, dodatno opredijele za to da mu uskrate gostoprimstvo.

Jedinstven slučaj 

Inače, vanredna sjednica Sabora koju sabornici traže zbog, kako su naveli u pisanoj izjavi, problema koje u radu Islamske zajednice producira svojim djelovanjem upravo Čengić, trebala bi biti održana nakon ramazana, odnosno bajramskih blagdana.

Sadašnji predsjednik Sabora prvi je čelnik najvišeg tijela IZBiH čije se razrješenje traži, a Čengić se sada može „pohvaliti“ i time da je jedini predsjednik Sabora koji nije mogao obaviti hodočašće u Meku, jer su mu Saudijci zabranili ulazak u njihovu zemlju. 

Nije prvi put 

Kako saznajemo, Čengić je i prije nekoliko godina, dok još nije bio predsjednik Sabora, predavao zahtjev za dobivanje vize za obavljanje hadža. No, i tada je dobio odbijenicu te nije bio u mogućnosti da ispuni petu islamsku dužnost. Umra je hodočašće u Meku koje se, za razliku od hadža, može obaviti u bilo koje doba godine. Umru u narodu zovu i mali hadž.

 

Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ  

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: