PAZI, AUGUST BRAUN

10 06 2017


Cigla „Antun Braun“

Piše: Hamdo Čamo

Dođe čovjeku tako da dušu zadovolji šetnjom nekom ulicom „Prijateljstva“ ili da odmori u hladu raskoši krošanja zasađenih drvoreda poput onih sa preslikanih motiva „Velikih aleja“ i “Aleja ambasadora“.

Mogao bi čovjek da se u parku „Neznanih junaka“ skrasi uz cvrkut ptica i rastopi na nekoj od klupa u raju mirisa raznobojnog cvijeća koje mami poglede znanih posjetilaca, neumorno ih milujući paletom nijansi škakljivih mirisa.

Mogao bi stati tu u nekoj „Aleji pjesnika“ u kojoj bi pritisak na dugme oživio biste kamenih pjesnika bez ružnih ostataka obilježavanja po sebi od neumornih gradskih prevrtača da živo odrecituju par mudrih riječi i nadahnuća revno zabilježenih između korica svojih literarnih djela i slavnih recitala.

Zamišljam opet, jedan zgodno uređen trg, na nekom sunčanom mjestu pun gradske vreve i životne radosti, koju bi sa sredine trga blagim pogledom pratile oči petmetarskog spomenika najvećeg sina davno minulog kraljevstva.

Ovako, bez riječi i čudom obilježenog lica šetam prašnjavim ulicama nekoć poznatog grada s bremenitim nazivima u izrazu meni stranih i nepoznatih, uzalud i nijemo tražeći pomoć i uputu kako ulicu proći u skladu savršene sigurnosti, da se izbjegne sudbina slučajne fizičke i mentalne osakaćenosti u susretu sa ostacima oronulih fasada privučenih silom gravitacije ili sa kakvim komadom cigle „August Braun“*, koja bi pečatom inicijala poznate tvrtke sa Ciglana krasila frontalne dijelove čela ostatak života.

Je li mudro zbog tuđe namjere, nemara ili nehaja, uz Vječnu vatru i Enigmu, uzalud razbijati glavu mučnim pitanjima slova na koja čovjek može ali neće da utiče, kako u džungli opasnosti preživjeti zapuštene fasade i čeljusti nemani blatnjavih rupa, koje poput minskih polja vrebaju u moru asfaltnih ulica, koje revnosno krase nazivi i imena „Slavnih“, stvarnih i izmišljenih junaka ili pak onih, čije su preveć bolne slave nevine glave davno minulih vremena.

____________________

* „Sarajevo nema svoga Romea i Juliju. Sarajevo ima Augusta i Mariju Braun. Jedna od najljepših sarajevskih ljubavnih priča vezana je za ime Augusta Brauna, čuvenog austrougarskog fabrikanta ciglama, koji je došao u Sarajevo 1879. godine i podigao fabriku za proizvodnju cigli. Njegovim ciglama napravljene su sve najznačajnije zgrade secesije i neoklasicizma u Sarajevu. U sve svoje cigle gospodin Braun utiskivao je vlastite inicijale A B. Kada se zaljubio u Mariju, svoju buduću suprugu, osim inicijala, u ciglu je utiskivao i SRCE. Takvim ciglama gospodin Braun sazidao je Mariji jednu od najvećih i najljepših zgrada u Sarajevu kojoj je dao ime Marijin dvor, po kome i danas taj dio grada nosi Marijino ime: Marijin dvor.“ (N.B./fb)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: