Iz Ambasade Slovenije u BiH odgovorili IZ: Muslimani su integralni dio našeg društva

10 06 2017


Foto: NAP

Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH Razim Čolić je u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Iztokom Grmekom dobio uvjeravanja da stavovi Branka Grimsa ne predstavljaju zvanične stavove Republike Slovenije.

– Muslimani u Sloveniji su integralni dio slovenačkog društva i potpuno je shvaćena njihova potreba za džamijom. Postoji odlična saradnja rukovodstva Mešihata IZ u Sloveniji na čelu sa muftijom Nedžadomo Grabusom sa institucijama države Slovenije – istakao je, između ostalog, ambasador Grmek.

U razgovoru su se sugovornici složili da je prijateljstvo Slovenije i BiH od izuzetne važnosti za obje države.

– Od muslimana u Sloveniji očekujemo da cijene blagonaklon odnos države Slovenija. Izjave pojedinaca koje za cilj imaju dnevnopolitičke interese ne trebaju da nas opterećuju. Ukoliko stvarno postoji neka sigurnosna prijetnja mi bismo se svi udružili da je razriješimo na dobrobit svih – rekao je Čolić

Zastupnik Slovenske demokratske stranke Branko Grims izjavio je ranije da je džamija, koja se gradi u Ljubljani, potencijalni sigurnosni rizik „s obzirom da se financira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira, kako je rekao, radikalna struja islama“.

Iz Islamske zajednica u BiH su uputili pismo Ambasadi Slovenije u BiH, u kojem su izrazili zabrinutost zbog izjava Grimsa, ali i zatražili da Ambasada objasni da li je Grimsova izjava službeni stav Slovenije, ili se rado o ličnom mišljenju, piše NAP.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: